Εκτενή αναφορά σε μια συμφωνία ανάμεσα στη Βρετανία και την Ε.Ε., προκειμένου η χώρα να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση, κάνουν οι κυριακάτικοι «Times» σε άρθρο τους.

H ανησυχία των υποστηρικτών του Brexit για το ενδεχόμενο «εγκλωβισμού» της χώρας σε μία τέτοιου είδους τελωνειακή ένωση αίρεται από τη «ρήτρα εξόδου» που εμπεριέχεται στη συμφωνίαΗ εν λόγω συμφωνία, εκτιμά ο αναλυτής της οικονομικής εφημερίδας, θα μπορούσε να αποτρέψει την επαναφορά των «σκληρών συνόρων» ανάμεσα σε Β. Ιρλανδία και Δημοκρατία της Ιρλανδίας, όπως και την de facto δημιουργία τελωνειακών συνόρων μεταξύ Β. Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα η ανησυχία των υποστηρικτών του Brexit για το ενδεχόμενο «εγκλωβισμού» της χώρας σε μία τέτοιου είδους τελωνειακή ένωση αίρεται από τη «ρήτρα εξόδου» που εμπεριέχεται στη συμφωνία.

Όσοι τάσσονται υπέρ της εξόδου, πάντως, εκτιμούν ότι η εν λόγω ρήτρα δεν αποτελεί «δικλίδα ασφαλείας», καθώς θεωρούν ότι σε περίπτωση που μελλοντικά το Ηνωμένο Βασίλειο εξέλθει από την Ένωση, τότε οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα ζητήσουν την παραμονή μόνο της Βόρειας Ιρλανδίας στους ευρωπαϊκούς τελωνειακούς κανόνες.

Το ζήτημα είναι περίπλοκο και σε αυτό προστίθεται και η πρόθεση της κας Μέι να εξασφαλίσει πολιτική συμφωνία επί της μελλοντικής οικονομικής συνεργασίας με την Ε.Ε. Η συμφωνία αυτή, εν προκειμένω, θα αφήνει ανοικτή την πιθανότητα διατήρησης του καθεστώτος ελευθέρου εμπορίου, στα πρότυπα του «deal» Ε.Ε. και Καναδά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το εν λόγω μοντέλο της εμπορικής σχέσης έχει παρουσιαστεί από τους Brexiteers ως η ιδανική σχέση με την Ε.Ε.

Σύμφωνα με τους «Sunday Times», οι διαδικασίες για το τελικό Brexit έχουν προχωρήσει αρκετά, πολύ περισσότερο από όσο έχει γίνει γνωστό, και ήδη έχει συνταχθεί 50σέλιδο κείμενο όπου αναφέρονται τα βασικά σημεία και οι όροι της συμφωνίας.

Κατά το δημοσίευμα, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε κάποια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. πιθανόν στα μέσα ή στα τέλη του Νοέμβρη, ενώ το σχέδιο ενδεχομένως να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο υπό την Τερέζα Μέι την προσεχή Τρίτη.

Η Downing Street διέψευσε το δημοσίευμα κάνοντας λόγο για «εικασίες» και τονίζοντας ότι η διαπραγμάτευση είναι υπό εξέλιξη. Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα, εκπρόσωπος του βρετανικού πρωθυπουργικού γραφείου απάντησε ότι πρόκειται για «σεναριολογία και μόνο», πρόσθεσε πάντως ότι «η πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές πως σημειώνουμε καλή πρόοδο ως προς τη συμφωνία για τη μελλοντική σχέση, το 95% της συμφωνίας για την αποχώρηση έχει οριστικοποιηθεί και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται».

Τέλος, ακόμη ένα σημείο της συμφωνίας στο οποίο οι κυριακάτικοι «Times» δίνουν έμφαση είναι η φερόμενη υπαναχώρηση της Ε.Ε. όσον αφορά στους κανονιστικούς ελέγχους επί προϊόντων μεταξύ Ην. Βασιλείου και της Ένωσης. Η εν λόγω συμφωνία αφορά «στην αγορά», δηλαδή σε εργοστάσια και καταστήματα κι όχι στα σύνορα.

Στο μεταξύ, περισσότεροι από 70 γνωστοί Βρετανοί επιχειρηματίες απηύθυναν έκκληση να οργανωθεί δημοψήφισμα για τους όρους του Brexit, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο η χώρα να κινηθεί προς την έξοδο από την Ε.Ε. «με τα μάτια σφαλισμένα» ή χειρότερα αντιμέτωπη με ένα «σκληρό Brexit».
Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης