Με εντατικούς ρυθμούς άρχισε να διασταυρώνει η Εφορία εισοδήματα με έξοδα, περιουσία και καταθέσεις.

Οι πρώτοι που εμφανίζονται στο σύστημα να μην μπορούν να δικαιολογήσουν μέρος της κινητής ή ακίνητης περιουσίας τους λαμβάνουν τα πρώτα ειδοποιητήρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα θα πρέπει να υποβάλουν υπόμνημα προς τη φορολογική αρχή με τις αιτιολογίες τους και εάν δεν πείσουν θα έλθουν αντιμέτωποι με συμπληρωματικό φόρο 33% επί των μη αιτιολογούμενων περιουσιακών στοιχείων. Σε αυτόν πρέπει να προσθέσει κανείς τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.

Ουσιαστικά «κατάσχεται» περίπου το 45% της περιουσίας ή των μετρητών που δεν καλύπτονται από εισόδημα.

Το «φροντιστήριο» των φορολογικών αρχών των ΗΠΑ, του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε. ολοκληρώθηκε και άρχισε να εφαρμόζεται για το σύνολο της περιουσίας των φορολογούμενων, τουλάχιστον κατά τα 10 τελευταία χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τραπεζικοί λογαριασμοί θα πρέπει να ανοίξουν «οικειοθελώς» ώστε να μελετηθούν οι κινήσεις(καταθέσεις και αναλήψεις) από το 2006 και έπειτα.
Η φιλοσοφία του συστήματος είναι απλή.

«Κατάφερες να φοροδιαφύγεις; Θα πρέπει να έχεις αποκρύψει το σύνολο της φοροδιαφυγής». Αν ο παράνομος πλουτισμός-έτσι χαρακτηρίζεται-είναι εμφανής θα πρέπει να επιστραφεί στο κράτος υπό τη μορφή φόρου, προστίμου και προσαύξησης κατά το ήμισυ σχεδόν.

Η χρήση έμμεσων τεχνικών ελέγχου στο πλαίσιο φορολογικών ελέγχων έχει αποτελέσει αντικείμενο ανάλυσης τόσο από τον ΟΟΣΑ όσο και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στη χώρα μας εισήχθησαν για πρώτη φορά το 2011 (με το Ν. 4038/2011, όπως τροποποιήθηκε με το Ν.4079/2012). Δεν ήταν σε θέση όμως η φορολογική αρχή να εφαρμόσει το νέο σύστημα ελέγχου από την ψήφιση και τροποποίηση των σχετικών νόμων.

Τώρα όμως, έχει τεθεί σε λειτουργία και δυσάρεστες εκπλήξεις θα πρέπει να περιμένουν κυρίως επαγγελματίες, επιστήμονες και εν γένει φυσικά πρόσωπα.

Η χρήση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου οδηγεί στον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος του φορολογούμενου μέσω της ανάλυσης της οικονομικής του κατάστασης, κάνοντας χρήση πληροφοριών από διάφορες πηγές, πέρα από τη δήλωση και τα επίσημα βιβλία και στοιχεία του φορολογούμενου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης