Όλο και περισσότεροι Έλληνες αποποιούνται τις κληρονομιές που λαμβάνουν, μέσα στην απελπισία που τους προκαλούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις.

«Καλύτερα να τα χαρίσω στο κράτος, παρά να πληρώνω μια ζωή για κάτι που δεν έχει αξία» δήλωνε ένας από αυτούς που επέλεξαν να μην αναλάβουν την πατρογονική τους περιουσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα στατιστικά στοιχεία της πρόσφατης τριετίας είναι δηλωτικά της κατάστασης αυτής, καθώς οι αποποιήσεις, ιδίως για το έτος 2015, φαίνεται να ξεπέρασαν τις 45.000, ενώ το 2016 έφθασαν τις 54.422, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία.

Οι λόγοι για τους οποίους προχωρούν στην αποποίηση κληρονομιάς έχουν να κάνουν κυρίως με την αδυναμία των προσωρινών κληρονόμων να την αποδεχθούν λόγω των συνεπαγόμενων για εκείνους οικονομικών επιβαρύνσεων, όπως έξοδα συμβολαιογράφων ή φόρους κληρονομιάς, με την ενδεχόμενη ανικανότητα μελλοντικής αξιοποίησης της κληρονομιαίας περιουσίας (ακίνητα, εκτάσεις γης), αλλά και με το γεγονός ότι οι θανόντες (κληρονομούμενοι) αφήνουν συσσωρευμένα χρέη, οφειλές και βάρη τα οποία και δεν επιθυμούν οι κληρονόμοι να επωμιστούν.

Με πρώτο τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο 66 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να παρέμβουν στο ζήτημα, που αναδεικνύεται σε πρόβλημα για την κοινωνία. Όχι όμως για να σταματήσουν ή να μειωθούν οι αποποιήσεις κληρονομιών, αλλά αντιθέτως για να διευκολυνθούν οι πολίτες στην «απώλεια» της περιουσίας τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι βουλευτές υπογραμμίζουν ότι «το ισχύον νομικό καθεστώς αποποίησης είναι ιδιαίτερα αυστηρό, σύνθετο και πολύπτυχο, με συνέπεια οι περισσότεροι εκ των κληρονόμων να μην μπορούν να γνωρίζουν ποια είναι τα συνεπαγόμενα δικαιώματα και υποχρεώσεις τους».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης