«Τη νέα εποχή στην καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας σηματοδοτούν τα θετικά αποτελέσματα από το πρώτο τρίμηνο του 2018 που ξεκίνησε η λειτουργία των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), με πρώτο αυτό που εδρεύει στην Κεντρική Μακεδονία» αναφέρει η διοίκηση του ΕΦΚΑ σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του επισυναπτόμενου πίνακα, στο 9% μειώθηκε η αδήλωτη εργασία στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας έναντι 28% κατά την ίδια χρονική περίοδο του 2017, συγκρίνοντας τα αποτελέσματα του ΠΕΚΑ και της τ. ΕΥΠΕΑ (Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης). Από την επεξεργασία των στοιχείων, παρατηρήθηκε, επίσης, αύξηση των προσλήψεων στην «ΕΡΓΑΝΗ» για τη χρονική περίοδο 14/5/2018-30/8/18 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2017 κατά 5.500 περίπου προσλήψεις, ήτοι ποσοστιαία αύξηση 9%, όπως φαίνεται και στο επισυναπτόμενο διάγραμμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΕΦΚΑ, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου του 2018, θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την έναρξη λειτουργίας των επόμενων τριών ΠΕΚΑ:

ΠΕΚΑ Αττικής, με έδρα την Αθήνα.

ΠΕΚΑ Δυτικής Ελλάδας, Λευκάδας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, με έδρα την Πάτρα και αποκεντρωμένο τμήμα στο Αγρίνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΠΕΚΑ Κρήτης, με έδρα το Ηράκλειο και αποκεντρωμένο τμήμα ασφάλισης στα Χανιά.

Στις αρχές του 2019, θα ακολουθήσει η σύσταση και λειτουργία άλλων επτά ΠΕΚΑ.

«Ο σύγχρονος ελεγκτικός μηχανισμός του ΕΦΚΑ αποδίδει και αναμένεται να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στη δημιουργία κλίματος ορθής ασφαλιστικής συνείδησης, με στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας» τονίζεται στην ανακοίνωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης