Την τρίτη και τελευταία φάση της εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδύναμου (ΜΙ), αυτή της επιδότησης μεταφοράς καυσίμων προς τα νησιά, ανέλυσε διεξοδικά o αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, μιλώντας σήμερα σε εκπομπή της ΕΡΤ, ενώ ανακοίνωσε και κάποιες διορθωτικές ενέργειες που θα εφαρμοστούν στην ολοκληρωτική εφαρμογή του μέτρου.

Μιλώντας για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, ο κ. Σαντορινιός είπε ότι υπάρχουν τρεις πυλώνες ενίσχυσης που αφορούν: στη μεταφορά των επιβατών, στην επιδότηση του κόστους που έχουν οι επιχειρήσεις για τη μεταφορά προϊόντων, από και προς τα νησιά και στη μεταφορά καυσίμων στα νησιά. «Ήδη, μέσω της πλατφόρμας του ΜΙ, έχει ξεκινήσει η έκδοση και η πληρωμή των εισιτηρίων των νησιωτών αλλά και η κατάθεση των τριμηνιαίων παραστατικών των επιχειρήσεων προκειμένου να καταβληθούν χρήματα στους εταιρικούς τους λογαριασμούς», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός ενώ επεσήμανε ότι η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και ότι μέχρι τώρα, στην πιλοτική εφαρμογή, ο κόσμος έχε αγκαλιάσει το μέτρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ότι αφορά την εφαρμογή του ΜΙ στα καύσιμα, όπως ο ίδιος είπε: «αναμένεται ακόμη μια νομοθετική ρύθμιση οπότε και υπολογίζεται μέχρι το τέλος του μήνα να είμαστε σε θέση να ενεργοποιήσουμε και αυτόν τον πυλώνα. Ουσιαστικά, από τους υπολογισμούς μας φαίνεται ότι η απόδοση του μέτρου στην τιμή των καυσίμων των νησιών, δε θα υπερβαίνει τα 15 λεπτά στην αντλία των πρατηρίων, σε σχέση με τη μέση τιμή στην Αττική. Στον σχεδιασμό μας λαμβάνουμε υπόψη στοιχεία όπως η απόσταση του κάθε νησιού από τα κέντρα εφοδιασμού, το αν διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους καυσίμων το νησί και τέλος πόσα πρατήρια λειτουργούν». «Η αποδοχή του μέτρου της επιδότησης της μεταφοράς των καυσίμων αναμένεται να είναι σημαντική από τους νησιώτες αλλά και τους επισκέπτες των νησιών» σημείωσε ο κ. Σαντορινιός.

Ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ανακοίνωσε ότι από 1/1/2019, θα επιδοτούνται εισιτήρια δεύτερης θέσης για τα πιο μακρινά νησιά, καθώς έως τώρα -στην πιλοτική εφαρμογή του ΜΙ- επιδοτούνται μόνο τα εισιτήρια τρίτης θέσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης