Σύσκεψη εργασίας για τα δάνεια με την Εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας μεταξύ του Φώτη Κουρμούση, ειδικού γραμματέα Ιδιωτικού Χρέους, του προέδρου της ΚΕΕ Κωνσταντίνου Μίχαλου, των πρόεδρων και εκπρόσωπων επιμελητηρίων Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Ημαθίας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Λάρισας, Αχαΐας, υπηρεσιακών παραγόντων και της υπεύθυνης του γραφείου της αντιπροεδρίας Γιάννη Δραγασάκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκε επιτακτικά από τους εκπροσώπους της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων η ανάγκη εξεύρεσης λύσεων στο πρόβλημα των δανείων που έχουν λάβει την Εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και το οποίο ταλανίζει χιλιάδες επιχειρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, τέθηκαν ζητήματα που αφορούν στην απελευθέρωση του ελληνικού Δημοσίου από τις εγγυήσεις λόγω υπαιτιότητας των τραπεζών, καθώς επίσης και στη βελτίωση των διαδικασιών ελέγχου, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να εντάσσονται στις διαδικασίες του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.

Συζητήθηκε, επίσης, ο νέος νόμος 4549/14-6-2018 που αφορά στις Εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου και ειδικότερα ο χρόνος έκδοσης των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων που θα ρυθμίζουν μια σειρά από θέματα εφαρμογής των διατάξεων του, καθώς και η ισχύς των μεταβατικών διατάξεων.

Τα επιμελητήρια ζήτησαν το συντομότερο την αξιοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού και για τις επιχειρήσεις που έχουν δάνεια με τις εγγυήσεις του Ελληνικού δημοσίου, όπως εξάλλου προβλέπεται στον νόμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάθε περίπτωση, ο έλεγχος για τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων των τραπεζών απέναντι στο δημόσιο και στις επιχειρήσεις πρέπει να επιταχυνθεί, ώστε να απεγκλωβιστούν οι επιχειρήσεις και να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις.

Ο κ. Κουρμούσης αναφέρθηκε στα ερωτήματα που τέθηκαν και στις δυνατότητες που δίνει ο εξωδικαστικός, ενώ οι υπηρεσιακοί παράγοντες, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους απάντησαν σε τεχνικές λεπτομέρειες των διαδικασιών που αφορούν στις καταπτώσεις ή στις απελευθερώσεις από τις Εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης