Το ΔΝΤ προχώρησε σε αναθεώρηση των προβλέψεών του για τον ρυθμό ανάπτυξης στην Ελλάδα και τα μηνύματα από τη νέα έκθεση του οργανισμού είναι αισιόδοξα.

Το ΔΝΤ προχώρησε σε αναθεώρηση των προβλέψεών του για τον ρυθμό ανάπτυξης στην Ελλάδα και τα μηνύματα από τη νέα έκθεση του οργανισμού είναι αισιόδοξαΣτην έκθεσή του για τις οικονομικές προοπτικές των κρατών-μελών, το Ταμείο «βλέπει» ρυθμό ανάπτυξης 2% για τη χώρα μας το 2018 και 2,4% για το 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το ποσοστό αυτό είναι ελάχιστα χαμηλότερο από τις προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού που θέλουν ανάπτυξη 2,1% για εφέτος και 2,5% του ΑΕΠ για το επόμενο έτος. Σύγκλιση παρατηρείται για το 2023, οπότε οι προβλέψεις για ανάπτυξη είναι 1,2% του ΑΕΠ έναντι 1% που προέβλεπε στην προηγούμενη έκθεσή του.
Σχετικά με τον πληθωρισμό, ο οργανισμός κάνει λόγο για αύξησή του από το 0,8% που αναμένεται για εφέτος στο 1,2% το 2019 και στο 1,8% το 2023, ποσοστά που συνδέονται με την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Στο μέτωπο της ανεργίας το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα συνεχίσει να μειώνεται, ωστόσο με πιο αργούς ρυθμούς συγκριτικά με τις προβλέψεις του Υπ. Οικονομικών.
Ειδικότερα, εκτιμά ότι το ποσοστό της ανεργίας θα υποχωρήσει στο 19,9% εφέτος και στο 18,1% έως τα τέλη του 2019.
Την ανησυχία του εκφράζει, πάντως, το Ταμείο για τη γήρανση του πληθυσμού. Κάνει ιδιαίτερη μνεία σε Ελλάδα και Ισπανία, τονίζοντας ότι αυτές οι δύο μνημονιακές χώρες είναι εκείνες στις οποίες η οικονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο δείκτης γονιμότητας από το 1,5 το 2007 στο 1,3 το 2013.
Απώλεια 26% στο ΑΕΠ εν καιρώ ειρήνης

Το Ταμείο στην έκθεσή του περιλαμβάνει ειδική ανάλυση στην οποία μνημονεύονται κράτη που βίωσαν μεγάλη μείωση του ΑΕΠ (άνω του 20%) την περίοδο 1960-2017 σε σύνολο 92 χωρών.
Στην περίπτωση της χώρας μας η πτώση του ΑΕΠ κατά 26% αποδίδεται στην πρωτόγνωρη κρίση που βίωσε τα τελευταία έτη (2007-2013).
Λιβερία, Υεμένη και Γεωργία ήλθαν αντιμέτωπες με «βουτιά» του ΑΕΠ σε ποσοστό από 70% έως και 93%. Οι αναφορές στις χώρες αυτές συνοδεύονται με αιτιάσεις που αφορούν σε πολεμικές συρράξεις, κρίσεις στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, τραπεζικές κρίσεις κ.ά.
Σε 45 από τις 92 χώρες, το ΑΕΠ του 2017 δεν είχε καταφέρει ακόμα να αγγίζει το υψηλό στο οποίο είχε διαμορφωθεί πριν από το χτύπημα της κρίσης.
Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης