Μέσω δύο αποφάσεων του ΣτΕ επήλθε η παραγραφή των φορολογικών αδικημάτων όσων περιλαμβάνονται στη Λίστα Λαγκάρντ, η οποία, επί της ουσίας, ουδέποτε αξιοποιήθηκε από τις φορολογικές αρχές.

Μιλώντας στο Κοινοβούλιο ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε στα της λίστας Λαγκάρντ δίνοντας νέα στοιχεία για την επεξεργασία της και ανακοινώνοντας ουσιαστικά την μη αξιοποίησή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είπε «στη λίστα Λαγκάρντ υπήρχαν 1.727 ΑΦΜ.

Από αυτά τον Μάρτιο του 2017 «πήραμε όλο το πακέτο, δηλαδή 1.228 ΑΦΜ για τα οποία δεν υπήρχε εντολή ελέγχου από τον Οικονομικό Εισαγγελέα.
Με τις δύο αποφάσεις του ΣτΕ παραγράφηκαν υποθέσεις.

Έτσι η αξιοποίηση κατέστη αδύνατη πλην όσων υποθέσεων πρόκυπτε αδικαιολόγητος πλούτος από την μια χρονιά στην άλλη. Βρέθηκαν 75 τέτοιες υποθέσεις εκ των οποίων ολοκληρώθηκαν 71».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κ. Γεώργιος Πιτσιλής, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής της Έκθεσης Απολογισμού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων 2017 και προγραμματισμού των δραστηριοτήτων της για το έτος 2018 δέχθηκε έντονη κριτική και επίθεση από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική των κατασχέσεων ακόμη και για μικροποσά.

Ειδικότερα ο βουλευτής κ. Δ. Βέττας αφού επισήμανε ότι προκηρύχθηκε θέση προϊσταμένου στη ΔΟΥ Λαμίας αλλά ακόμα “δεν την έχετε τακτοποιήσει” ρώτησε: «μήπως θα είχατε καλύτερα αποτελέσματα αν αφαιρούσατε ποσοστά ελέγχου από μικρά μαγαζάκια και δίνατε το βάρος σε μεγαλύτερους;
Τι θα κάνετε με τις κατασχέσεις;

Όταν χρωστάς 1.000 ευρώ σου μπλοκάρονται όλοι οι λογαριασμοί. Δεσμεύονται και ακατάσχετοι. Όταν προσπαθεί κάποιος να ξεμπλοκάρει για να δουλέψει πχ 3 μήνες το καλοκαίρι τότε τι γίνεται;
Όταν χάνει τις 12 δόσεις; Θέλουμε να χάνει και τις ρυθμίσεις ή να τον στύβετε και να μπαίνει στη ρύθμιση; Βάλτε αυτοματοποιημένο σύστημα».

Ο Γ. Πιτσιλής επισήμανε πως το τελευταίο διάστημα επιβραδύνθηκαν οι κατασχέσεις και δεν τα «παίρνουν δύο και τρεις φορές από πολλούς λογαριασμούς. Δεν θέλουμε να τα παίρνουν 2 και 3 φορές τα ποσά που οφείλουν» τόνισε.

Στο τέλος της συνεδρίασης ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Μάκης Μπαλαούρας ανακοίνωσε πως θα υπάρξει επίσκεψη διακομματικής επιτροπής στην ΑΑΔΕ για να συζητήσουν οι βουλευτές διάφορα θέματα που τους απασχολούν με τον Διοικητή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης