Η ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα υποβάλλονταν οι αιτήσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ”, επρόκειτο να ενεργοποιηθεί την περασμένη Πέμπτη. Λόγω τεχνικών προβλημάτων, η ενεργοποίηση της πλατφόρμας μετατέθηκε.

Αρχικά για χθες και στη συνέχεια για σήμερα. Πράγματι το πρωί η πλατφόρμα άνοιξε για να λειτουργήσει με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Μάλιστα, η ιστοσελίδα “έπεσε” για κάποια ώρα, ενώ στη συνέχεια επανήλθε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι το νέο “Εξοικονομώ” είναι μόνο ηλεκτρονικό δηλαδή οι αιτήσεις γίνονται μέσω του συστήματος και μόλις καλυφθεί το προβλεπόμενο ποσό (250 εκ. ευρώ ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και 250 εκατ. ευρώ τραπεζική) το σύστημα θα κλείσει.

Όπως έχει δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης το νέο πρόγραμμα έχει δύο καινοτομίες, πρώτον δεν είναι απαραίτητη η τραπεζική χρηματοδότηση και δεύτερον, ότι στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων υπάρχει προνομιακή πρόσβαση για τα ασθενέστερα νοικοκυριά.

Με αφορμή πάντως τις καθυστερήσεις ο Υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Υποδομές, Μεταφορές, Έρευνα, Ψηφιακή Πολιτική, Γιάννης Μανιάτης κάνει λόγο για ανικανότητα της κυβέρνηση να τρέξει εδώ και 3 χρόνια ένα έτοιμο πρόγραμμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δήλωση του κ. Μανιάτη αναφέρει χαρακτηριστικά ότι εδώ και τρία χρόνια παραδόθηκε έτοιμη ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία είχαν υποβληθεί πάνω από 60.000 αιτήσεις και την οποία είχαν χρησιμοποιήσει πάνω από 10.000 μηχανικοί.

Ο κ. Μανιάτης επισημαίνει ότι μειώθηκε η δημόσια δαπάνη από €450 εκατ. (2014) σε €250 εκατ. (2018) κι αντίστοιχα μειώθηκαν οι δικαιούχοι, ενώ υποστηρίζει ότι με τη γραφειοκρατία , ουσιαστικά αποκλείονται τα χαμηλά εισοδήματα.
«Εξευτελίζουν πάνω από 100.000 μηχανικούς κι αιτούντες, αναβάλλοντάς το για 12η φορά!! Καμία ντροπή, καμία παραίτηση»! αναφέρει ο κ. Μανιάτης κάνοντας λόγο για κυβερνητικό φιάσκο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης