Η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, ενημέρωσε τη Δευτέρα, 4 Ιουνίου 2018, στη Γενεύη, την Επιτροπή για την Εφαρμογή των Διεθνών Κανόνων Εργασίας της 107ης ετήσιας Συνδιάσκεψης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η κ. Αχτσιόγλου παρουσίασε στην Επιτροπή τις πρωτοβουλίες και τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και για το καθεστώς προσφυγής στη Διαιτησία. Η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι ήδη, από τον Μάιο του 2017, έχει νομοθετηθεί η επαναφορά τον Αύγουστο του 2018 των δύο βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων- της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Υπογράμμισε, επίσης, τις επώδυνες συνέπειες που είχε για τους εργαζόμενους της χώρας η αναστολή των αρχών αυτών από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση, μετά από διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, πέτυχε την επαναφορά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με τις αιτιάσεις του ΣΕΒ, για τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία, η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε στην Επιτροπή ότι αυτή είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη στη χώρα μας, όπως επιβεβαιώθηκε και με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης