Κρίσιμες διαβουλεύσεις που αναμένεται να καθορίσουν το μέλλον της χώρας μας, σε οικονομικό κυρίως επίπεδο, πρόκειται να πραγματοποιηθούν την τρέχουσα εβδομάδα, στην οποία κυριαρχεί η ατζέντα της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οι διαπιστώσεις στις οποίες θα προβούν οι δανειστές αναμένεται να καθορίσουν τη γραμμή που θα ακολουθήσουν τα κλιμάκια των θεσμών κατά την επιστροφή τους στην ΕλλάδαΕξίσου σημαντική θεωρείται και η συνεδρίαση του Eurogroup, στη Σόφια, η οποία θα διεξαχθεί στις 27 του μηνός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για αύριο, Τρίτη, στο «μενού» το ΔΝΤ έχει συμπεριλάβει ανακοινώσεις που αφορούν στην πορεία του ΑΕΠ, των τραπεζών και των δημοσιονομικών μεγεθών.

Η συνεδρίαση της Ουάσινγκτον γίνεται ενώ το Βερολίνο έχει ήδη τοποθετηθεί υπέρ της εποπτείας της Ελλάδας, ενώ ζητεί να υπάρξει ισχυρή δέσμευση της χώρας μας για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, προτού ληφθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις για το χρέος.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για το ελληνικό σχέδιο ανάπτυξης, στο οποίο εντάσσεται και το αναπτυξιακό συνέδριο στη Ρόδο που ξεκινά σήμερα. Στόχος είναι το συγκεκριμένο σχέδιο να παρουσιαστεί από την ελληνική κυβέρνηση στη συνεδρίαση του Eurogroup την 27η Απριλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαπιστώσεις στις οποίες θα προβούν οι δανειστές αναμένεται να καθορίσουν τη γραμμή που θα ακολουθήσουν τα κλιμάκια των θεσμών κατά την επιστροφή τους στην Ελλάδα τον Μάιο.

Πώς επηρεάζει την Ελλάδα το Economic Outlook

Ανάμεσα στις σημαντικές ανακοινώσεις που αναμένονται την Τρίτη είναι και το Economic Outlook, που θα αποτυπώσει μία πρώτη εικόνα για το ΑΕΠ.

Οι ανακοινώσεις είναι σημαντικές για την Ελλάδα, καθώς η χαμηλή ανάπτυξη που είναι βέβαιο πως θα διαπιστωθεί θα αποτελέσει σημαντικό μοχλό πίεσης προς την κατεύθυνση της εφαρμογής του μειωμένου αφορολόγητου (από το 2019) ή και μειώσεων των συντάξεων.

Ένα άλλο σενάριο που εξετάζεται και θεωρείται ηπιότερο αφορά στη μη εφαρμογή των αντιμέτρων που έχουν θεσπιστεί ήδη για αυτό το έτος.

Το Ταμείο θεωρεί πως το ζήτημα της ανάπτυξης αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» της Ελλάδας, μειώνοντας το «πλαφόν» μέτρησης εσόδων, πλεονασμάτων και χρέους.

Περαιτέρω ανακοινώσεις αναμένονται τον προσεχή Ιούνιο, οπότε και το ΔΝΤ θα έχει στα χέρια του όλα τα δεδομένα του πρώτου τριμήνου του 2018 (σ.σ.: ανακοινώσεις από την ΕΛΣΤΑΤ).

Όσον αφορά στη στάση του Βερολίνου, ο νέος ΥΠΟΙΚ Όλαφ Σολτς σε συνέντευξή του στη «FAS» επέμεινε στην πάγια θέση ότι μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται το τελικό πόρισμα των θεσμών για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος, όπως και η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους.

«Επιπλέον», τόνισε ο Σολτζ, «θα πρέπει η Αθήνα να καταθέσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα που θα αναδεικνύει προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και μετά θα συζητήσουμε μαζί τα επόμενα βήματα».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης