Την άμεση τροποποίηση του άρθρου για την επιβολή φόρου διαμονής από το 2018 στα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, προκειμένου «να προβλέπεται πλέον ρητά, ότι ο φόρος θα βαρύνει σε κάθε περίπτωση τον ταξιδιώτη – διαμένοντα – χρήστη του δωματίου ή διαμερίσματος», ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ σε σχετική ανακοίνωση, “την 1.1.2018 τίθεται σε ισχύ ο φόρος διαμονής που θεσπίστηκε με τις διατάξεις του άρθρου 53 του ν. 4389/2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την ομαλή εφαρμογή του μέτρου το άρθρο αυτό πρόκειται να τροποποιηθεί άμεσα, ώστε να προβλέπεται πλέον ρητά, ότι ο φόρος θα βαρύνει σε κάθε περίπτωση τον ταξιδιώτη – διαμένοντα – χρήστη του δωματίου ή διαμερίσματος, ότι επιβάλλεται από τις ξενοδοχειακές και λοιπές επιχειρήσεις προς τους διαμένοντες με την έκδοση “ειδικού στοιχείου-απόδειξης είσπραξης φόρου διαμονής” και ότι το ειδικό αυτό στοιχείο δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ.

Η τροποποιηθείσα διάταξη θα ισχύσει αναδρομικά από 01-01-2018″, καταλήγει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι ο φόρος έχει πυροδοτήσει τις έντονες αντιδράσεις των ξενοδόχων. Σε χθεσινή της ανακοίνωση εξάλλου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) υπογράμμιζε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι “βρισκόμαστε σε βαθύ σκοτάδι και σε σύγχυση, αναμένοντας, πότε επιτέλους θα δεήσουν οι αρμόδιοι να εκδώσουν την απαραίτητη εφαρμοστική Απόφαση” για το πώς θα καταβάλλεται και θα εισπράττεται το τέλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης