Οι οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις που μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια είναι εικονικές. Αυτό επισήμανε μιλώντας σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη η υφυπουργός Οικονομικών κα Κατερίνα Παπανάτσιου, τονίζοντας μάλιστα ότι σε συνεργασία με τη Βουλγαρία γίνεται προσπάθεια να κλείσουν τα παράθυρα που επιτρέπουν τη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή μέσω της φορολογικής μετανάστευσης στη γειτονική χώρα.

Συγκεκριμένα η κα Παπανάτσιου σημείωσε, μεταξύ άλλων ότι «το 80% των επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων που ιδρύθηκαν σε γειτονικές χώρες είναι καθαρά εικονικές. Είναι εταιρείες-σφραγίδες, εταιρείες που έχουν μόνο ΑΦΜ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ούτε καν εταιρείες που έχουν μεταφέρει ένα μέρος της δραστηριότητας αλλού και ένα μέρος κράτησαν εδώ. Είναι εταιρείες χωρίς προσωπικό και χωρίς καμία πραγματική δραστηριότητα. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι μια ελληνική επιχείρηση που έχει μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό αλλά είτε με σχέση μητρικής-θυγατρικής είτε με σχέση κεντρικού υποκαταστήματος έχει κρατήσει τη δραστηριότητα στην Ελλάδα φορολογείται για αυτή τη δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Πρακτικές για πλασματική μεταφορά κόστους της μητρικής ή του κεντρικού προς τη θυγατρική ή το υποκατάστημα μέσω διαφόρων τεχνασμάτων δεν αναγνωρίζονται από τις ελληνικές αρχές και χαρακτηρίζονται εικονικές από το έλεγχο.

Τέτοιες πρακτικές είναι παράνομες είτε το γνωρίζουν είτε όχι οι επιχειρηματίες στους οποίους προσφέρονται αυτές οι υπηρεσίες. Και πρέπει να σταματήσουν όχι μόνο για λόγους δημοσιονομικούς αλλά και για τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων. Με τη Βουλγαρία ειδικά υπάρχει παλιότερη διμερής συμφωνία από “εκσυγχρονιστική κυβέρνηση” που αφήνει παράθυρο για την κατάχρηση της μεταφοράς έδρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνεργαζόμαστε στενά με τη γειτονική χώρα, τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για να κλείσει αυτό το παράθυρο με τρόπο που να ικανοποιούνται και οι δύο πλευρές.

Άλλωστε το διεθνές δίκαιο και οι συμφωνίες σε επίπεδο διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΟΣΑ, αναγνωρίζουν την ανάγκη χρήσης της εσωτερικής αντικαταχρηστικής νομοθεσίας για τέτοιες περιπτώσεις».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης