Υπογράφτηκε σήμερα, στη Λευκωσία, μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας, επικαιροποιημένη Σύμβαση για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας αναφορικά με τους φόρους πάνω στο εισόδημα και στα κεφαλαιουχικά κέρδη, αλλά και την παρεμπόδιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

Την Σύμβαση εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας υπόγραψε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, και εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρο, Μάθιου Κιντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα Σύμβαση θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Βασίζεται στο νέο Μοντέλο Σύμβασης για την αποφυγή της διπλής φορολογίας του ΟΟΣΑ και εμπεριέχει όλα τα ελάχιστα πρότυπα των δράσεων για τη διάβρωση της φορολογικής βάσης και της μεταφοράς κερδών, που αφορούν τις διμερείς συμβάσεις. Επίσης, προβλέπεται η ανταλλαγή τραπεζικών και άλλων εχέμυθων πληροφοριών σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του προαναφερθέντος μοντέλου.

Η επικαιροποίηση, διατήρηση και επέκταση του υφιστάμενου δικτύου Συμβάσεων εξάλειψης της διπλής φορολογίας, οι οποίες είναι ύψιστης οικονομικής και πολιτικής σημασίας, στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση και προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στην προώθηση της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «κορυφαία προτεραιότητα για την κυπριακή κυβέρνηση αποτελεί η διατήρηση και διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, ασχέτως της εξόδου από την ΕΕ» και πως η Σύμβαση αποτελεί «ένα χρήσιμο εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Κιντ, από την πλευρά του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την Σύμβαση, «που δίνει την ευκαιρία στις δύο χώρες να εκσυγχρονίσουν και να διευρύνουν τις σχέσεις τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης