Την ανάγκη μιας νέας διευθέτησης με τους εταίρους και πιστωτές της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αναμένεται να τονίσει σήμερα ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, αναφερόμενος στο τέλος του προγράμματος στήριξης την 20ή Αυγούστου 2018.

Μεταμνημονιακή συμφωνία ναι, (κρυφό) νέο πρόγραμμα όχι: αυτό είναι το σχήμα που προτάσσει ο κ. Μοσκοβισί στην ομιλία του, που θα εκφωνήσει στο Peterson Institute of International Affairs στην Ουάσινγκτον, όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ των Reuters/NY Times.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα αυτή διευθέτηση θα πρέπει να γίνει για να εξασφαλιστεί ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί και ότι η δημοσιονομική πειθαρχία θα τηρηθεί.

«Θα χρειαστεί να συμφωνήσουμε σε μια διευθέτηση μετά το πρόγραμμα, η οποία θα υποστηρίζει τη συνέχιση της εφαρμογής, τα επόμενα χρόνια, των μεταρρυθμίσεων που έχουν υιοθετηθεί, καθώς και τη συνέχιση της ορθής δημοσιονομικής πολιτικής – η οποία όμως δεν θα είναι ένα μεταμφιεσμένο νέο πρόγραμμα» θα πει ο κ. Μοσκοβισί.

Όταν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα, τον Αύγουστο, θα ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο όσον αφορά στη δημοσιονομική της πολιτική και θα υπόκειται σε λιγότερο λεπτομερή αξιολόγηση σε ετήσια βάση, τη λεγόμενη επιτήρηση μετά το πρόγραμμα. Την ίδια στιγμή, κάποιες χώρες της Ευρωζώνης ζητούν επιπλέον διασφαλίσεις για το μέλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη μεριά του, το Bloomberg επικαλείται τις δηλώσεις του στελέχους του ΔΝΤ Βιτόρ Γκασπάρ: «Η πρόσφατη τάση στην ελληνική οικονομία ήταν ευνοϊκή» επεσήμανε ο επικεφαλής του Τμήματος Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΔΝΤ Β. Γκασπάρ, προσθέτοντας ότι η θέση του Ταμείου για τις πολιτικές της Ελλάδας δεν έχει αλλάξει.

«Το ΔΝΤ εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Ελλάδα χρειάζεται έναν συνδυασμό εσωτερικών μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές» τόνισε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης