Ανταπόκριση από Στρασβούργο-Νίκος Ρούσσης

Στην κυβέρνηση και στις τράπεζες παραπέμπει, με σημερινή γραπτή του απάντηση προς τον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί όλους εκείνους που κινδυνεύουν να ξεσπιτωθούν, επειδή δεν μπορούν να εξοφλήσουν τα δάνεια που πήραν για αγορά κατοικιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συγκεκριμένη ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή, έναν μήνα πριν, για το αν η Κομισιόν σκέπτεται να υπάρξει θεσμική προστασία των εν λόγω δανειοληπτών στην Ελλάδα μετά το 2019 που παύει να ισχύει το πλέγμα προστασίας του νόμου Κατσέλη, ο επίτροπος επέλεξε να παραθέσει τα όσα έχουν υποστηριχθεί από την κυβέρνηση για το συγκεκριμένο θέμα.

Αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι:

*Όλοι οι επιλέξιμοι οφειλέτες μπορούν να απολαύουν της προστασίας που παρέχεται βάσει του εν λόγω άρθρου για την περίοδο από το 2019 και μετά. Ο νόμος θεσπίζει μηχανισμό απαλλαγής της πρώτης κατοικίας των εν λόγω δανειοληπτών από την εκκαθάριση, επιτρέποντας παράλληλα τη σημαντική μείωση του χρέους και την παράταση της προθεσμίας εξόφλησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

*Τα προγράμματα εξόφλησης των δόσεων που καθορίζονται από τα δικαστήρια είναι προσαρμοσμένα στις ατομικές δυνατότητες αποπληρωμής των ιδιοκτητών κατοικιών (υφιστάμενες και μελλοντικές), λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εύλογες δαπάνες διαβίωσής τους. Επιπλέον, ο νόμος προβλέπει ότι η εξόφληση των δόσεων των κοινωνικά αδύναμων ιδιοκτητών κατοικιών που δεν είναι σε θέση να τηρήσουν τις διευθετηθείσες υποχρεώσεις τους πρέπει να καλύπτεται από το κράτος, έναντι ελάχιστης συνεισφοράς από την πλευρά τους.

*Περαιτέρω διαδικαστικές διασφαλίσεις θεσπίζονται στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος παρέχει αποτελεσματική προστασία στους οφειλέτες που υπόκεινται σε διαδικασία αναγκαστικής εκτελέσεως, και συγκεκριμένα τη δυνατότητα να επικαλούνται τη νομοθεσία περί προστασίας των καταναλωτών κατά των καταχρηστικών συμβατικών ρητρών ή να ζητούν την αποκατάσταση δικονομικών παρατυπιών, τη διόρθωση της αξίας του ακινήτου που βγαίνει σε πλειστηριασμό κ.λπ.

Πάντως, καταλήγει ο επίτροπος, πληροφορίες για το ζήτημα μπορείτε να ζητάτε από κυβέρνηση και τράπεζες, ανατρέχοντας στις συμφωνίες που έχουν συναφθεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης