Συγκρατημένη ικανοποίηση για τις νέες κατευθύντηριες γραμμές της ΕΚΤ για τα κόκκινα δάνεια εκφράζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς όπως αναφέρει, ελήφθησαν υπόψη οι ενστάσεις του. Ωστόσο καλεί την κεντρική τράπεζα να ευθυγραμμιστεί με τις προτάσεις της Κομισιόν.

«Η ΕΚΤ φαίνεται να έλαβε υπόψη τις ανησυχίες, που εξέφρασαν οι Ευρωβουλευτές» σχολίασε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.
Πρόσθεσε πως το προσεχές διάστημα θα γίνει πιο ενδελεχής αποτίμηση του σχεδίου της ΕΚΤ, ενώ σημείωσε ότι η εποπτεία της κεντρικής τράπεζας θα πρέπει να κινηθεί σε ευθυγράμμιση με τις προτάσεις της Κομισιόν, που παρουσιάστηκαν χθες. Θα πρέπει να δε εγκριθούν από τα κράτη- μέλη και τους Ευρωβουλευτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σχέδιο της Κομισιόν διαφέρει σε ορισμένες πτυχές του από τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΚΤ. Βάσει των προτάσεων της Κομισιόν οι τράπεζες θα εχουν μπροστά τους δύο χρόνια για να ανακτήσουν μη εξασφαλισμένα δάνεια και οχτώ για ασφαλισμένα δάνεια. Οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΚΤ θέτουν ως ανώτατο όριο τα επτά χρόνια.

Παρόλα αυτά θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ υιοθέτησε τελικά μία λιγότερο αυστηρή πρόταση σε σχέση με την αρχική της πρότασης, στον απόηχο σωρείας αντιδράσεων, ειδικά από την Ιταλία, όπου το βάρος των κόκκινων δανείων έχει μεν μειωθεί αισθητά τον τελευταίο χρόνο, αλλά παραμένει πολύ υψηλό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης