Την ανάγκη εφαρμογής τριών άμεσων παρεμβάσεων για τον θεσμό του φορολογικού πιστοποιητικού επισημαίνει ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), Κωνσταντίνος Κόλλιας, με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και την υφυπουργό, Κατερίνα Παπανάτσιου.

Στην επιστολή, η οποία είναι αποτέλεσμα πρότασης που επεξεργάστηκε η επιτροπή του ΟΕΕ για τα θέματα του ορκωτού ελεγκτή λογιστή, προτείνονται:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Πρώτον, η κατάργηση των διατάξεων που επιτρέπουν στην ουσία τη διπλή δίωξη του ορκωτού ελεγκτή λογιστή, σε περίπτωση παραβίασης διατάξεων, κατά τη σύνταξη του φορολογικού πιστοποιητικού. Αντ’ αυτών προτείνεται η φορολογούσα Αρχή να παραπέμπει την υπόθεση για έλεγχο και τυχόν επιβολή κυρώσεων στην ΕΛΤΕ (Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων), η οποία, μετά από τον προβλεπόμενο από τις διατάξεις του νόμου 4449/2017 έλεγχο, επιβάλλει τις από αυτόν προβλεπόμενες κυρώσεις στον ΟΕΛ (ορκωτοί λογιστές) ή στην ελεγκτική εταιρεία.

– Δεύτερον, όσον αφορά την επιλογή υποθέσεων για έλεγχο βάσει ανάλυσης κινδύνου, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η διαπίστωση ή μη παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας στο φορολογικό πιστοποιητικό.

– Τρίτον, να διαγραφεί εδάφιο, το οποίο αναφέρει ότι οι εταιρείες υποχρεούνται (ενώ το φορολογικό πιστοποιητικό είναι προαιρετικό) να αναθέτουν σε ορκωτό ελεγκτή λογιστή ή στην ελεγκτική εταιρεία κάθε πέντε χρόνια την έκδοση φορολογικού πιστοποιητικού, ενώ η οδηγία της ΕΕ και ο Ν. 4449/2017 προσδιορίζει την αλλαγή μόνο στο πρόσωπο του ορκωτού ελεγκτή λογιστή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης