Ανησυχητική άνοδο κατέγραψαν το Σεπτέμβριο οι οφειλές του Δημοσίου, ενώ στον αντίποδα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης επιβλήθηκαν σε 20 χιλιάδες φορολογούμενους.

Εκείνοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 410.322 και συνολικά εκείνοι που έχουν «ανοικτούς λογαριασμούς» κυρίως με την Εφορία έφθασαν τα 4.267.408.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτοί οι φορολογούμενοι οφείλουν στο κράτος περίπου 98 δισ ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι αμφίβολο εάν μπορεί να πληρωθεί.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για το συνδυασμό δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος και πρώτης δόσης του φετινού ΕΝΦΙΑ που ήταν υποχρεωμένοι να πληρώσουν οι φορολογούμενοι τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων, φυσικών και νομικών προσώπων, που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση αυξήθηκε κατά 410.322 τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο και διαμορφώθηκε σε 4.267.408 φορολογούμενους.

– Οι φορολογούμενοι στους οποίους έχουν ήδη επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ανήλθαν τον Σεπτέμβριο στους 991.392 καταγράφοντας αύξηση κατά περίπου 20.000 μέσα σε ένα μήνα.

– Οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 706 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 9,257 δισ ευρώ.
Από την αύξηση των οφειλών τα 664 εκατ. ευρώ αφορούν καθαρά φορολογικές οφειλές.

– Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο σε 98,74 δισ ευρώ, δηλαδή μια ανάσα από τα 100 δισεκατομμύρια.
Από αυτά θεωρούνται εισπράξιμα μόλις τα 15-18 δισ ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης