Στα ύψη ωθούν τις τιμές λιανικής πώλησης των καυσίμων οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, που σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο με την αρωγή του Ντόναλντ Τραμπ και τις ανησυχίες, που προκαλεί η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.

Αναπότρεπτα, ειδικά στην Ελλάδα και τα φαινόμενα κερδοσκοπίας, αφού «κάποιοι βιάζονται» να προχωρήσουν σε ανατιμήσεις παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου χρειάζονται μεγάλο διάστημα για να περάσουν στην κατανάλωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάθε περίπτωση το κόστος μετακίνησης στην Ελλάδα, που έχει επιβάλλει υψηλή φορολογία στα καύσιμα, θα εκτοξευθεί μέσα στο καλοκαίρι με άμεσες συνέπειες στα νοικοκυριά και κυρίως στις επιχειρήσεις.

Μια σειρά από προϊόντα θα ανατιμηθούν αναλόγως , αφού πάντα το κάθε κόστος μετακυκλίεται στον καταναλωτή. Ειδικά στα νησιά η κατάσταση θα βγει εκτός ορίων, αφού ήδη η αμόλυβδη βενζίνη πωλήται κοντά στα δύο ευρώ το λίτρο και με τα ισχύοντα δεδομένα θα ξεπεράσει το επίπεδο αυτό.

Στην Αθήνα η αμόλυβδη πωλείται λίγο κάτω από το 1,60 ανά λίτρο, όταν τα καύσιμα που καταναλώνονται είχαν αγοραστεί με συμβόλαια κάτω των 68 δολαρίων το βαρέλι. Σήμερα που οι τιμές «τρέχουν» ολοταχώς προς τα 77 δολάρια το βαρέλι για τις παραδόσεις Ιουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αγορά την Τετάρτη

Ισχυρά κέρδη σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη στον απόηχο της ανακοίνωσης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Την άνοδο τροφοδοτούν και τα τελευταία στοιχεία για την πορεία των εμπορικών αποθεμάτων στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιουνίου κερδίζει 1,94 δολ. ή 2,8% στα 71 δολ. το βαρέλι, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2014.

Το αργό Brent Ιουλίου σκαρφαλώνει 2,01 δολ. ή 2,7% στα 76,87 δολ. το βαρέλι επίσης σε επίπεδα που είχε να δει από το Νοέμβριο του 2014. Οι τιμές του αργού έχουν καταγράψει μεγάλες διακυμάνσεις τις τελευταίες ημέρες, εν αναμονή της απόφασης Τραμπ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε χθες την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015, προσθέτοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα επαναφέρει τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι κυρώσεις θα πλήξουν ιδιαίτερα την πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας, οδηγώντας σε μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων.

Την ανάκαμψη των τιμών σήμερα τροφοδοτεί και η τελευταία έκθεση του American Petroleum Institute η οποία έδειξε μεγάλη υποχώρηση των εμπορικών αποθεμάτων στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα. Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά σχεδόν 1,9 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 4 Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία της API.

Αργότερα σήμερα θα ανακοινωθεί η έκθεση της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας για την πορεία των αποθεμάτων η οποία – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών – αναμένεται να δείξει υποχώρηση των αποθεμάτων κατά 400.000 βαρέλια.

Μοναδική ελπίδα η αύξηση της παραγωγής από την Σ. Αραβία

Η Σαουδική Αραβία, πρώτος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εμποδίσει ελλείψεις στην τροφοδοσία σε πετρέλαιο μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

«Το (σαουδαραβικό) βασίλειο θα συνεργασθεί με τους μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου εντός και εκτός του ΟΠΕΚ, καθώς και με τους κύριους καταναλωτές, για να περιορίσει τις συνέπειες ελλείψεων στην τροφοδοσία» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας σε ανακοίνωσή του.

Η σαουδαραβική παρέμβαση έγινε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από τον Ντόναλντ Τραμπ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρονται από τη διεθνή πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέφερε επίσης τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, πράγμα που είναι πιθανόν να περιορίσει την ικανότητα του Ιράν να εξαγάγει το πετρέλαιό του, που είναι και η κύρια πηγή εσόδων του.

Πριν από την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης που ακολούθησε την υπογραφή της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα το 2015, οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν ανέρχονταν σε ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως και κατευθύνονταν προς την Ασία και προς ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Η Σαουδική Αραβία, που αντλεί σήμερα 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, έχει ικανότητα άντλησης 12 εκατ. βαρελιών.

«Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας δεσμεύθηκε να υποστηρίξει τη σταθερότητα της παγκόσμιας πετρελαϊκής αγοράς για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των παραγωγών και των καταναλωτών, καθώς και την βιωσιμότητα της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης» δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας.

Οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, μέλη και μη μέλη του ΟΠΕΚ, ανάμεσά τους η Ρωσία, συνδέονται με συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους για τον περιορισμό της παραγωγής σε 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως ώστε να στηριχθούν οι τιμές.

Κέρδη στην Wall Street με “καύσιμο” το πετρέλαιο

Με κέρδη άνοιξε το αμερικανικό χρηματιστήριο λαμβάνοντας ώθηση από τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου που ενισχύονται μετά το ράλι στις διεθνείς τιμές πετρελαίου που πυροδότησε η απόφαση Τραμπ για έξοδο των ΗΠΑ από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και για επαναφορά των κυρώσεων σε βάρος της πετρελαιοπαραγωγού χώρας.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 73 μονάδες ή 0,3%, ο ευρύτερος S&P σημειώνει κέρδη της τάξης των 10 μονάδων ή 0,37% και ο τεχνολογικός Nasdaq κινείται ανοδικά κατά 19 μονάδες ή 0,26%.

Λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, το συμβόλαιο αργού τύπου WTI ενισχύεται κατά 2,46% ή 1,7 δολάρια στα 70,75 δολάρια το βαρέλι. Την άνοδο τροφοδοτούν και τα τελευταία στοιχεία για την πορεία των εμπορικών αποθεμάτων στις ΗΠΑ.

Πετρελαϊκή ώθηση και στις ευρωαγορές

Σε θετικό έδαφος τερμάτισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων του Ντόναλντ Τραμπ για την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,30%, με τον κλάδο της Ενέργειας να γνωρίζει τις καλύτερες επιδόσεις της ημέρας.

Οι μετοχές από τον ταξιδιωτικό κλάδο υπέστησαν, πάντως, πιέσεις, χάνοντας 1,8%, εν μέσω των αυξημένων γεωπολιτικών ανησυχιών.

Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,28%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 διαμορφώθηκε 0,23% υψηλότερα και ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,25%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,47%, ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,46% και ο πορτογαλικός PSI 20 γνώρισε άνοδο 0,16%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης