Σειρά αλλαγών που αφορούν μεταξύ άλλων στη φορολόγηση των πολιτών και στους μισθούς των εργαζομένων αναμένεται να περιλαμβάνει το αναπτυξιακό σχέδιο που καταρτίζει η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών.

Το χρονοδιάγραμμα ορίζει πως το σχέδιο θα πρέπει να έχει παρουσιαστεί έως τις 27 Απριλίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Eurogroup.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σχέδιο θα πρέπει να έχει παρουσιαστεί έως τις 27 Απριλίου, οπότε και θα πραγματο ποιηθεί συνεδρίαση του EurogroupΤότε, ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει στους ομολόγους του 5ετές σχέδιο έως το 2022 το οποίο θα προηγηθεί του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής.Το Μεσοπρόθεσμο θα αντικαταστήσει τα μνημονιακά προγράμματα έπειτα από την ολοκλήρωσή τους τον προσεχή Αύγουστο.

Με το εν λόγω πρόγραμμα η κυβέρνηση αφενός θα θέτει το δημοσιονομικό πλαίσιο για τη μεταμνημονιακή εποχή, αφετέρου θα επιχειρήσει να παρέχει εγγυήσεις πως δεν θα υπάρχουν νέες δημοσιονομικές αποκλίσεις στο εξής.

Το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης θα περιέχει μεταξύ άλλων ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη φορολογία και τους μισθούς, αλλά και πρωτοβουλίες για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν θα περιλαμβάνει ωστόσο νέους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα που ανέρχεται στο 3,5% έως το 2022. Επίσης με το νέο αυτό πρόγραμμα δεν θα ακυρώνονται μέτρα που έχουν ψηφιστεί για τα έτη 2019 και 2020.

Η κατάρτιση του σχεδίου

Το κυβερνητικό σχέδιο ήδη εξετάζεται με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Ανάπτυξης και αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη να έχουν αναλάβει τη συγγραφή του.

Η κυβέρνηση στοχεύει να γίνει μια πρώτη παρουσίαση – έστω και ενδεικτική – του πλάνου, κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group στις 11 Απριλίου.

Εν συνεχεία, βάσει χρονοδιαγράμματος το σχέδιο που θα εκπονηθεί θα λειτουργήσει ως βάση για όποιες συζητήσεις διεξαχθούν στο Eurogroup της 27ης Απριλίου.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και στις 20-22 του ίδιου μήνα καθώς τότε θα διεξαχθεί η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Στη σύνοδο αυτή θα υπάρξουν μείζονος σημασίας επαφές και θα καθοριστούν θέματα που αφορούν στην επόμενη ημέρα μετά την έξοδο της Ελλάδας από τη μνημονιακή εποχή, στη στάση του ΔΝΤ και στη μορφή που θα έχει η εποπτεία της ελληνικής οικονομίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης