Προς μια αρνητική συνεδρίαση στην Wall Street δείχνουν τα futures των αμερικανικών μετοχικών δεικτών, καθώς η νέα επιδείνωση στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας, μετά και την ακύρωση της επίσκεψης του Αμερικανού Υπουργού Άμυνας James Mattis στην Κίνα, αργότερα τον Οκτώβριο και οι ανησυχίες γύρω από την Ιταλία «διέγραψαν» το κλίμα αισιοδοξίας που είχε διαμορφώσει χθες η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Καναδά για τη νέα NAFTA.

Ειδικότερα, τα futures του βιομηχανικού Dow Jones υποχωρούν κατά 0,19% ή 52 μονάδες, τα futures του ευρύτερου S&P σημειώνουν απώλειες της τάξης του 0,11% ή των 3,5 μονάδων και τα futures του τεχνολογικού Nasdaq καταγράφουν απώλειες της τάξης των 18,25 μονάδων ή 0,23%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι ΗΠΑ – Καναδά συμφώνησαν χθες για την αναθεώρηση της Βορειοαμερικανικής Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών (NAFTA). Για μια «ιστορική» συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος στην εμπορική συμφωνία USMCA, η οποία θα αντικαταστήσει την συναφθείσα το 1994 NAFTA.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, η νέα συμφωνία θα γίνει “μηχανή παραγωγής θέσεων εργασίας” στη μεταποίηση, τη γεωργία, την τεχνολογία και τον χρηματοοικονομικό τομέα.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ιταλικές ανησυχίες προκαλούν αναταράξεις στις αγορές, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου να σκαρφαλώνει σε πολυετή υψηλά, το ευρώ να υποχωρεί και τις ευρωαγορές να καταγράφουν απώλειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφορμή οι δηλώσεις Ιταλού βουλευτή, ο οποίος ανέφερε ότι πολλά από τα προβλήματα της χώρας θα είχαν λυθεί αν η Ιταλία είχε το δικό της νόμισμα. Οι δηλώσεις αυτές σε συνδυασμό με τους προβληματισμούς γύρω από τον προϋπολογισμό αλλά και την πολιτική κατάσταση στην χώρα γέννησαν ανησυχίες για ελληνικού τύπου κρίση στην Ιταλία.

Στα επιχειρηματικά νέα, η Amazon.com ανακοίνωσε σήμερα ότι αυξάνει τον κατώτατο μισθό της σε 15 δολάρια την ώρα για όλους τους υπαλλήλους της στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων πλήρους και μερικής απασχόλησης, καθώς και του εποχιακού προσωπικού, αρχής γενομένης από την 1η Νοεμβρίου.

Στην ατζέντα της ημέρας, με ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα οι ομιλίες τριών αξιωματούχων της Federal Reserve, με κυριότερη αυτήν του προέδρου της Fed, Jerome Powell που, λίγες ημέρες μετά την τελευταία αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, θα μιλήσει για τις προοπτικές της απασχόλησης και του πληθωρισμού στο National Association for Business Economics. Ξεχωριστά αναμένονται οι ομιλίες των προέδρου του Dallas Fed, Robert Kaplan και αντιπροέδρου της Fed, Randal Quarles.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης