Έντονα ανοδικές τάσεις εμφανίζει σήμερα το ευρώ, με αποτέλεσμα στη διάρκεια της ημέρας να ξεπεράσει το «όριο» του 1,3 δολ.

Στη συνέχεια το ευρωπαϊκό νόμισμα διόρθωσε ελαφρώς, με αποτέλεσμα να διαπραγματευτεί νωρίς το απόγευμα στο 1,1284 δολ. από το επίπεδο του 1,1182 δολ. που έκλεισε χες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η άνοδος του ευρωπαϊκού νομίσματος αποδίδεται στις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι στην Πορτογαλία.

Στην αγορά ομολόγων σε ολόκληρη την Ευρώπη παρατηρήθηκαν έντονες ρευστοποιήσεις έπειτα από τις δηλώσεις Ντράγκι, ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε ότι οι «αποπληθωριστικές πιέσεις» έχουν πλέον αντικατασταθεί από τις «δυνάμεις που ωθούν στην αναθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας». Η επισήμανση αυτή εξελήφθη ως «σήμα για τον σταδιακό περιορισμό της ποσοτικής χαλάρωσης».

Τα ελληνικά ομόλογα τα οποία όπως τονίστηκε και στη χθεσινή απάντηση του επικεφαλής της ΕΚΤ δεν μπορούν προς το παρόν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δέχθηκαν μεγαλύτερες πιέσεις. Έτσι στη δευτερογενή αγορά ομολόγων (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 2 εκατ. ευρώ οι οποίες αφορούσαν εντολές πώλησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 5,48% από 5,40% που έκλεισε χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου με απόδοση 0,32% να διατηρηθεί στο 5,16%.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο -0,161%. Στη διάρκεια των 9 μηνών διαμορφώθηκε στο -0,201%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,273%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,331% και τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,374%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1278 δολ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης