Οι πέντε εισηγμένες εταιρείες με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο ανήκουν όλες στον ευρύτερο τεχνολογικό τομέα. Πρόκειται για πλήρη ανατροπή του σκηνικού σε σχέση με δέκα χρόνια νωρίτερα, όταν βιομηχανικοί και ενεργειακοί κολοσσοί κυριαρχούσαν στη λίστα.

Για αυτό και δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι στην τελευταία έρευνα της Merril Lynch οι επενδυτές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές των FANG (Facebook, Amazon, Netflix, Google).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ψήφος αυτή αποτυπώθηκε και στην κίνηση των δεικτών το δεύτερο τρίμηνο, με τον Nasdaq να καταρρίπτει αρκετές φορές το ρεκόρ του και να εξασφαλίζει κέρδη 6,2% (έως και τη συνεδρίαση της Πέμπτης).

Η επίδοση είναι εντυπωσιακή εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο Ιούνιος χαρακτηρίστηκε από έντονες αναταράξεις, αλλά και εάν επιχειρήσει μία σύγκριση με τους άλλους δύο αμερικανικούς δείκτες, τους S&P 500 και Dow Jones, που έχουν ενισχυθεί 2,9% και μόλις 0,5% αντίστοιχα το δεύτερο τρίμηνο.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι το ράλι των τεχνολογικών μετοχών, που δεν ξεπερνάει κάθε είδους εμπόδιο, που έχει εμφανιστεί μπροστά του τον τελευταίο χρόνο, πυροδοτεί ανησυχία σε μέρος επενδυτών, οι οποίοι και θυμούνται τη «φούσκα» του dot.com.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τότε βέβαια τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Οι αστρνομικές αποτιμήσεις αφορούσαν μετοχές χωρίς πραγματικό αντικείμενο και προοπτικές. Σήμερα το ράλι είναι από κολοσσούς με ισχυρή παρουσία και διαρκή επέκταση διεθνώς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης