Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές με το επενδυτικό κοινό να έχει στραμμένο το βλέμμα του στις συνομιλίες για το Brexit στις οποίες προς το παρόν δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης European Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,51% στις 361,67 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 1, 07% στις 11.589,21 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 0,55% στις 5.116,79 μονάδες και ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,39% στις 7.026,99 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφοντας πτώση 1,89% και ο ισπανικός δείκτης ΙΒΕΧ 35 υποχώρησε κατά 1,20%.

Στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής παραμένουν οι διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με το Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit οι οποίες έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι μίλησε χθες στους ηγέτες της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, διαβεβαιώνοντας τους ότι είναι ακόμα εφικτή η επίτευξη συμφωνίας, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει κάποια νέα πρόταση για την άρση του αδιεξόδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, ωστόσο δεν πρόκειται να συγκαλέσουν έκτακτη σύνοδο τον επόμενο μήνα καθώς δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος για κάτι τέτοιο.

Παρά την πτωτική πορεία των αγορών η μετοχή της Carrefour κατέγραψε άνοδο 9,34% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της και η μετοχή της Publicis, της τρίτης μεγαλύτερης διαφημιστικής εταιρείας του κόσμου, ενισχύθηκε κατά 3,75% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων σύμφωνα με τα οποία τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 1,3% το τρίτο τρίμηνο.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις της ημέρας, μικρή πτώση σημείωσαν το γ΄ τρίμηνο οι παγκόσμιες πωλήσεις της Carrefour SA λόγω και της επιβάρυνσης από συναλλαγματικές διακυμάνσεις, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ειδικότερα, η γαλλική αλυσίδα ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου υποχώρησαν 2,8% στα 21,09 δισ. δολ. λόγω της υποτίμησης του βραζιλιάνικου ρεάλ και του αργεντίνικου πέσο.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τις πωλήσεις στα 21,1 δισ. ευρώ. Χωρίς τον αρνητικό αντίκτυπο από τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις, οι πωλήσεις θα είχαν αυξηθεί 2,7%.Παράλληλα, οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά σημείωσαν άνοδο 2,1%.

Η Novartis AG ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει στην εξαγορά της εταιρεία φαρμάκων κατά του καρκίνου Endocyte Inc. έναντι 2,1 δισ. δολ. Ειδικότερα, ο ελβετικός φαρμακευτικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι θα πληρώσει 24 δολ. ανά μετοχή για την αμερικανική εταιρεία.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι οι πωλήσεις του γ΄ τριμήνου αυξήθηκαν στα 12,78 δισ. δολ. σε σύγκριση με 12,41 δισ. δολ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ αναθεώρησε ανοδικά και το outlook για το υπόλοιπο του έτους.

Η Unilever ανακοίνωσε πως οι πωλήσεις της ενισχύθηκαν στο γ΄ τρίμηνο, στην πρώτη της ενημέρωση για τις δραστηριότητές της, αφού εγκατέλειψε το σχέδιό της για ενοποίηση των λειτουργικών της μονάδων σε Βρετανία και Ολλανδία.

Η εταιρεία καταναλωτικών ειδών ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν 3,8% στο τρίμηνο, με το ρυθμό αύξησης από την αρχή του έτους να διαμορφώνεται στο 2,9%.
Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 12,5 δισ. ευρώ, χαμηλότερα 4,8% σε ετήσια βάση. Τα έσοδα δέχθηκαν πλήγμα από την αρνητική συναλλαγματική επίδραση, ύψους 5,2%.

Στα μάκρο της ημέρας, οι πωλήσεις λιανικής του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησαν το Σεπτέμβριο, σε μια ένδειξη ότι οι Βρετανοί καταναλωτές μειώνουν τις δαπάνες τους μετά από ένα δυνατό καλοκαίρι για τον κλάδο λιανικής.

Η στατιστική υπηρεσία ONS ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν 0,8% σε μηνιαία βάση το Σεπτέμβριο, αντανακλώντας την πτώση των δαπανών στα καταστήματα τροφίμων, στα πολυκαταστήματα και μέσω διαδικτύου.

Η πτώση του Σεπτεμβρίου ήταν αυτή που οδήγησε στη μείωση του ρυθμού αύξησης των πωλήσεων λιανικής στο τρίμηνο στο 1,2%. Πρόκειται για τρίτη συνεχόμενη πτώση, υποδηλώνοντας ότι οι καταναλωτικές δαπάνες κορυφώθηκαν στις αρχές του καλοκαιριού και τώρα επιβραδύνουν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης