Με ισχυρά κέρδη κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τρίτη καθώς οι τελευταίες δηλώσεις του προέδρου της Κίνας Xi Jinping πυροδότησαν ελπίδες για μια λιγότερο επιθετική προσέγγιση στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το εμπόριο.

Η διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας στο εμπόριο έχει προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς στα χρηματιστήρια τις τελευταίες εβδομάδες και οι επενδυτές παραμένουν σε επιφυλακή για τον κίνδυνο περαιτέρω επιδείνωσης των σχέσεων των δύο χωρών με απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Κίνας, Xi δήλωσε ότι το Πεκίνο σχεδιάζει να δώσει σε ξένες εταιρείες μεγαλύτερη πρόσβαση στον χρηματοοικονομικό και κατασκευαστικό τομέα.

Μίλησε επίσης για μειώσεις στους δασμούς που επιβάλλονται στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, καθώς και για την περαιτέρω βελτίωση στο καθεστώς προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, μεταξύ άλλων μέτρων.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι εξετάζει την επιβολή δασμών έως 150 δισ. δολ. σε κινεζικά προϊόντα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της κινεζικής κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 307,53 μονάδες (1,27%) στις 24.286,44 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq προσθέτει 81,21 μονάδες (1,17%) στις 7.031,47 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύεται κατά 27,63 μονάδες (1,08%) στις 2.641,99 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 29 κινούνται με θετικό πρόσημο. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Exxon Mobil στα 76,94 δολ. με άνοδο 2,10 δολ. ή σε ποσοστό 2,82%. Ακολουθούν η Intel με κέρδη 2,63% στα 50,81 δολ. και η Boeing με άνοδο 2,50% στα 330,69 δολ.

Μόνο η Walmart κινείται σε αρνητικό έδαφος (-0,08%).

Στο μεταξύ, την επενδυτική προσοχή τράβηξε και η είδηση ότι το FBI έκανε έρευνα στα γραφεία του Michael Cohen, του προσωπικού δικηγόρου του Αμερικανού προέδρου, και κατέσχεσε έγγραφα που σχετίζονται με την πληρωμή των $130.00 στην ηθοποιό ταινιών για ενηλίκους, Stormy Daniels, η οποία φέρεται να είχε μια σύντομη σχέση με τον πρόεδρο.

Την ίδια στιγμή, η αμερικανική κυβέρνηση προετοιμάζεται για ένα στρατιωτικό κτύπημα κατά του προέδρου της Συρίας, Bashar al-Assad κατόπιν επίθεσης µε χημικούς παράγοντες με θύματα αμάχους.

“Θα υπάρξει αντίδραση και θα υπάρξει έντονη αντίδραση – δεν θα πω πότε”, δήλωσε ο Τραμπ τη Δευτέρα.

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης αισιοδοξίας για τις μικρές επιχειρήσεις της National Federation of Independent Businesses υποχώρησε στις 104,7 μονάδες τον Μάρτιο.

Παράλληλα, οι τιμές χονδρικής ενισχύθηκαν τον Μάρτιο, εμφανίζοντας άνοδο 0,3% παρά τα χαμηλότερα κόστη ενέργειας, ένδειξη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ έχουν γενικευθεί.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του MarketWatch έκαναν λόγο για άνοδο μόλις 0,1%.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η VeriFone Systems Inc. σημειώνει ράλι 54% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας πληρωμών ότι έχει συμφωνήσει στην εξαγορά της έναντι 3,4 δισ. δολ. από όμιλο εταιρειών private-equity με επικεφαλής την Francisco Partners.

Η Tenneco Inc. από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην εξαγορά της Federal-Mogul, κατασκευαστή ανταλλακτικών για αυτοκίνητα και την αεροδιαστημική βιομηχανία, από την Icahn Enterprises.
Η αξία της συμφωνίας είναι στα $5,4 δισ. δολ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης