Με κέρδη άνοιξε το αμερικανικό χρηματιστήριο λαμβάνοντας ώθηση από τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου που ενισχύονται μετά το ράλι στις διεθνείς τιμές πετρελαίου που πυροδότησε η απόφαση Τραμπ για έξοδο των ΗΠΑ από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και για επαναφορά των κυρώσεων σε βάρος της πετρελαιοπαραγωγού χώρας.

Δείκτες – Στατιστικά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 73 μονάδες ή 0,3%, ο ευρύτερος S&P σημειώνει κέρδη της τάξης των 10 μονάδων ή 0,37% και ο τεχνολογικός Nasdaq κινείται ανοδικά κατά 19 μονάδες ή 0,26%.

Αυτή η ενέργεια του προέδρου των ΗΠΑ έχει ωθήσει ανοδικά τις τιμές του πετρελαίου, καθώς οι νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης θα μπορούσαν να περιορίσουν τις εξαγωγές πετρελαίου από τη χώρα και να οδηγήσουν σε πιο σφικτή προσφορά “μαύρου χρυσού” παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα το συμβόλαιο αργού τύπου WTI ενισχύεται κατά 2,46% ή 1,7 δολάρια στα 70,75 δολάρια το βαρέλι. Την άνοδο τροφοδοτούν και τα τελευταία στοιχεία για την πορεία των εμπορικών αποθεμάτων στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα μάκρο της ημέρας, μικρή άνοδο σημείωσε ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, σε μια πιθανή ένδειξη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία παραμένουν σχετικά ήπιες.

Ο δείκτης σημείωσε οριακή άνοδο 0,1% σε προσαρμοσμένη βάση, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο 0,2%.

Σε σχέση με το περασμένο έτος, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 2,6% τον Απρίλιο, στην μικρότερη ετήσια αύξηση από το Δεκέμβριο.

Τα στοιχεία κάνουν λόγο για ήπιες απλώς πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες αποδίδονται στην αύξηση των τιμών για υπηρεσίες μεταφοράς και αποθήκευσης, οι οποίες αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τη μείωση των τιμών των τροφίμων.

Ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού (εκτός των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας), ενισχύθηκε 0,2% τον Απρίλιο, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις. Όταν αφαιρεθούν και οι τιμές της ενέργειας, ο δείκτης σημείωσε άνοδο μόλις

Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή συνεδρίαση στη Wall Street χαρακτηρίστηκε από μεταβλητότητα, με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να καταφέρνουν να περιορίσουν τις απώλειες και να κλείσουν τελικά σχεδόν αμετάβλητοι. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το Ιράν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης