«Κόκκινη» ήταν και η τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο μετά το -4,66% την προηγούμενης, υποχώρησε κατά 0,56% στο πενθήμερο που έληξε σήμερα.

Το συνεχές σφυροκόπημα που δέχεται ο τραπεζικός κλάδος στέρησε το 3,88% της αξίας του, ενώ ο FTSE 25 κατάφερε ένα +0,06% αυτήν την εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολιτική αβεβαιότητα, ιταλικές αναταράξεις και αποστροφή κινδύνου ήταν το μείγμα που οδήγησε σε νέες πιέσεις το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επί τρεις ημέρες βρίσκεται υπό το βάρος των πωλητών και της απαξίωσης των αγοραστών, μια εικόνα που δύσκολα θα ανατραπεί εάν η χώρα συνεχίσει να βυθίζεται στη “μεταμνημονιακή ομίχλη”.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,12% στις 624,81 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 621,90 μονάδων (-1,58%) και 633,86 μον. (+0,31%).

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 38,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 14,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 128 χιλ. τεμάχια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,89%, στις 1.650,85 μονάδες, ενώ στο -1,10% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 999,84 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2,10% στις 467,57 μονάδες.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση της Τιτάν να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση των μετοχών και παράλληλη εισαγωγή τους στο Euronext, η είδηση δεν αιφνιδίασε την αγορά καθώς υπήρχαν από καιρό δημοσιεύματα που το ανέφεραν ως ενδεχόμενο.

Η παρατεταμένη χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα του ΧΑ και οι δυνατότητες χρηματοδότησης του ομίλου με ανταγωνιστικότερους όρους βρίσκονται πίσω από την απόφαση της εταιρείας να αναζητήσει πλατφόρμες διαπραγμάτευσης με ισχυρότερο στίγμα θεσμικών κεφαλαίων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιλογές και τις δυνατότητες άντλησης κεφαλαίων.

Την ίδια στιγμή στον προθάλαμο της εξόδου από το ΧΑ βρίσκονται άλλες 6 εταιρείες για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία (Σελόντα, Νηρέας, Περσέας, Nexans, Μινωικές Γραμμές και Υγεία) γεγονός κάθε άλλο παρά υποστηρικτικό για το περιεχόμενο της ελληνικής αγοράς.

Έτσι, η Πειραιώς σημείωσε νέες απώλειες, της τάξεως του 4,97%, με τις απώλειες από την αρχή του Οκτωβρίου πλέον να ξεπερνούν το 40%, ενώ στο -4,70% έκλεισε σήμερα και η Βιοχαλκο.

Πτώση 3,86% και για τη Motor Oil, ενώ άνω του 2% ήταν οι απώλειες σε ΕΥΔΑΠ, Σαράντη, Εθνική, Φουρλή, Alpha Bank, ΕΧΑΕ και ΓΕΚ Τέρνα.

Η πτώση σε Aegean, Λάμδα και Grivalia ξεπέρασε το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank, Coca Cola, Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Στον αντίποδα, μικρά κέρδη σημείωσαν οι ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ και Ελληνικά Πετρέλαια, με την Τιτάν να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση στο +2,68%, μετά τη δημόσια πρόταση για να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της εταιρία από την Titan Cement International.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης