Μικτή είναι η εικόνα των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών στη Wall Street, εν μέσω, από τη μία των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τα ζητήματα του εμπορίου, και από την άλλη ισχυρών στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones υποχωρεί 0,12% στις 24.338,40 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύεται 0,15% στις 2.740,52 μονάδες και ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,41% στις 7.618,57 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα σήμερα τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι αμερικανικοί δασμοί σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 34 δισ. δολ. Άμεση ήταν η απάντηση της Κίνας, που επέβαλε ως αντίμετρο τους δικούς δασμούς σε προϊόντα από τις ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου δήλωσε ότι το Πεκίνο δεν ήθελε «να ρίξει τη πρώτη βολή», όμως ήταν αναγκασμένο να αντιμετωπίσει τις αμερικανικές ενέργειες, αφότου η Ουάσινγκτον «εξαπέλυσε τον μεγαλύτερο εμπορικό πόλεμο στην οικονομική ιστορία».

Οι φόβοι για έναν ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο επηρεάζουν αρνητικά εδώ και μήνες τις αγορές, με τους επενδυτές να ανησυχούν για τον αντίκτυπο των δασμών στα εταιρικά κέρδη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ έδειξαν ότι η ανεργία κινήθηκε ανοδικά τον Ιούνιο, και “ξεκόλλησε” από το χαμηλό 18ετίας, αλλά οι σταθερές προσλήψεις και ο αυξημένος αριθμός όσων αναζητούν εργασία, υποδηλώνουν ότι μια ισχυρή αγορά εργασίας έβγαλε περισσότερους Αμερικανούς από το περιθώριο.

Επίσης, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 213.000 τον Ιούνιο, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας. Το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 4% από το 3,8% του Μαΐου, ενώ και οι μισθοί αυξήθηκαν ελαφρώς τον περασμένο μήνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης