Παρά τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρού του Ταγίπ Ερντογάν περί λήψεως μέτρων εξυγίανσης της τουρκικής οικονομίας και τις διαβεβαιώσεις πως η χώρα δεν σκοπεύει να προσφύγει στο ΔΝΤ ή να εφαρμόσει capital controls,το νόμισμα της χώρας εισήλθε σε νέο σπιράλ υποτίμησης την Παρασκευή. Προφανώς η πραγματική οικονομία της Τουρκίας τελεί σε κατάσταση αναμονής εν όψει του νέου γύρου κυρώσεων προς την Τουρκία λόγω της συνεχιζόμενης κράτησης σε κατ’ οίκον περιορισμό του πάστορα Μπράνσον.

Η διολίσθηση της τουρκικής λίρας στις 13:00 ώρα Ελλάδος άγγιξε το – 9% της αξίας της έναντι του δολαρίου. Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα ενδεχομένως το τουρκικό νόμισμα να υποτιμηθεί τόσο ώστε να φθάσει την ισοτιμία 8 τουρκικές λίρες έναντι ενός δολαρίου και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μετά την πρόσφατη διολίσθηση και τα σκαμπανεβάσματα η τουρκική λίρα έχει απολέσει ένα καθαρό 35% από την αρχή του χρόνου χωρίς να έχει προσμετρηθεί και η σημερινή διολίσθηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσο περνούν οι ημέρες και η κρίση με τις ΗΠΑ δεν εκτονώνεται τόσο η όποια οικονομική στήριξη της τουρκικής οικονομίας από την Ευρώπη ή άλλες οικονομικές δυνάμεις (Κίνα) καθίσταται δυσκολότερη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης