Σε πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street παραπέμπουν τα futers των δεικτών, με τον Dow Jones να κάνει βουτιά πάνω από 250 μονάδες, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Κατά 23,25 μονάδες υποχωρούν τα futures του S&P και κατά 58,75 μονάδες του Nasdaq.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Oι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον Ιανουάριο με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αναζωπυρώνοντας τις εκτιμήσεις ότι ο πληθωρισμός ενισχύεται μετά από μία παρατεταμένη περίοδο αδυναμίας.

Οι φόβοι για αύξηση των επιτοκίων με πιο γρήγορους ρυθμούς, λόγω της ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων, ήταν αυτοί που πυροδότησαν το πρόσφατο sell-off στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.

Σημειώνεται ότι η επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve είναι προγραμματισμένη για τις 20-21 Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αυξήσει φέτος τα επιτόκια τρεις φορές, αν και ορισμένοι αναλυτές κάνουν πλέον λόγο για περισσότερες αυξήσεις, λόγω της επιτάχυνσης του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,5% τον Ιανουάριο μετά από άνοδο 0,2% τον Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας σήμερα.

Χωρίς να περιλαμβάνεται η ενέργεια και τα τρόφιμα, που σημειώνουν μεγάλες μεταβολές από μήνα σε μήνα, οι δομικές τιμές αυξήθηκαν 0,3% μετά από άνοδο 0,2% τον Δεκέμβριο.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της WSJ έκαναν λόγο για άνοδο 0,4% τον Ιανουάριο, με τις δομικές τιμές να ενισχύονται 0,2%.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές ενισχύθηκαν 2,1%, ενώ οι δομικές τιμές αυξήθηκαν 1,8%. Οι αναλυτές περίμεναν άνοδο 1,9%, με τις δομικές τιμές να ενισχύονται 1,7%.

Παράλληλα, οι πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ μειώθηκαν 0,3% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση τον Ιανουάριο σε σχέση με τον περασμένο μήνα.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 11 μηνών. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση των πωλήσεων 0,2% σε σχέση με το Δεκέμβριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης