Η Αργεντινή ξεκίνησε συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αναζητώντας για ακόμη μια φορά οικονομική διάσωση, την ώρα που ο πληθωρισμός της χώρας έχει “εκτοξευτεί” και το πέσο “κατακρημνίζεται”.

Πράγματι, από τις αρχές του έτους, το πέσο βρίσκεται 20% χαμηλότερα, έναντι του δολαρίου, ενώ τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει υποχωρήσει κατά 11,9%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Τρίτη, το δολάριο έφθασε, άλλωστε, σε ιστορικά υψηλά έναντι του πέσο, ενώ σήμερα αν και διαμορφώνεται χαμηλότερα των χθεσινών επιπέδων, εξακολουθεί να θέτει υπό πίεση το νόμισμα της Αργεντινής. Συγκεκριμένα, το αμερικανικό δολάριο κερδίζει 0,62% έναντι του πέσο.

«Ξυπνούν μνήμες»

Η χθεσινή είδηση της έναρξης των διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ, θέτει το Μπουένος Άιρες ενώπιον μιας νέας δοκιμασίας, ξυπνώντας μνήμες από το 2001, όταν η Αργεντινή χρεοκόπησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τότε, το ΔΝΤ που παρείχε στήριξη στη χώρα, είχε παραδεχθεί ότι η προσπάθειά του να διατηρήσει σταθερή την τιμή του πέσο, παρέτεινε την κρίση στη χώρα.

Οι τρέχουσες εξελίξεις βρίσκουν την Αργεντινή αντιμέτωπη με την ταχεία άνοδο των τιμών, εν μέσω της “βουτιάς” του πέσο.

Την προηγούμενη εβδομάδα, μάλιστα, η κεντρική τράπεζα της χώρας προέβη σε νέα αύξηση των επιτοκίων της στο 40%, με τον ετήσιο πληθωρισμό της Αργεντινής να βρίσκεται στα ύψη.

«Το ΔΝΤ έχει απαίσια φήμη στην Αργεντινή και επομένως πρόκειται για ένα μεγάλο πολιτικό στοίχημα για την κυβέρνηση», σχολιάζει η Fiona Mackie της Economist Intelligence Unit, μιλώντας στο CNBC.

«Τώρα (η κυβέρνηση) βλέπει ξεκάθαρα την ανάγκη να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών ως το πιο σημαντικό και ελπίζει ότι το πρόγραμμα προσαρμογής θα επανέλθει εντός τροχιάς εγκαίρως, εν όψει και των προεδρικών εκλογών το επόμενο έτος».

Ράλι 6% για το χρηματιστήριο της Αργεντινής

Εν μέσω, πάντως, των τελευταίων αναταραχών, μία θετική εξέλιξη έλαβε χώρα, φέρνοντας ράλι στο χρηματιστήριο της Αργεντινής.

Ο δείκτης Merval “άλμα” άνω του 6%, μετά από την είδηση ότι το Κογκρέσο ενέκρινε έναν νέο νόμο για τις κεφαλαιαγορές, αυξάνοντας τις πιθανότητες το χρηματιστήριο της Αργεντινής να ενταχθεί στην κατηγορία με τις αναδυόμενες αγορές του MSCI τον Ιούνιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης