Ο Μάιος αποδεικνύεται ο χειρότερος μήνας εφέτος για το Χρηματιστήριο της Αθήνας, το οποίο αναγκάστηκε σήμερα σε χαμηλά έτους λόγω μεγάλης πτώσης των τραπεζικών μετοχών, την εξελισόμενη κρίση αξιοπιστίας που προκαλεί η υπόθεση της Folli Follie, που τελικά αφαιρέθηκε από το ταμπλό, αλλά και της αναταραχής στα ομόλογα που προκαλεί πρώτιστα η Ιταλία και τις τελευταίες ώρες και η Ισπανία.

Το Χ.Α προσπάθησε να αντιδράσει από τις χθεσινές ισχυρές απώλειες, έκλεισε όμως σε νέα χαμηλά έτους και τις 755,63 μονάδες με απώλειες 1,98%

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τζίρος διαμορφώθηκε σε χαμηλά ωστόσο επίπεδα και στα 55,46 εκατ. ευρώ, ενώ ο δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,52% στις 1.998,30 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης – ο αρνητικός πρωταγωνιστής της αγοράς – σημείωσε βουτιά της τάξης του 5,39% στις 806,34 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 3,47% ενώ ισχυρή ήταν η πτώση στον δείκτη των τραπεζών η οποία άγγιξε το 9,25%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειώσουμε πως από τις αρχές του Μαΐου, οπότε και ξέσπασε η κρίση αξιοπιστίας στο Χ.Α λόγω της υπόθεσης της Folli Follie, ο Γ.Δ σημειώνει απώλειες 12%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης αγγίζει το -21,8%.

Η συνεδρίαση εξελίχθηκε σε μία ακόμη «μαύρη σελίδα» για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με την μετοχή της Πειραιώς να οδηγείται σε νέες ισχυρές απώλειες της τάξης του 7,69% στα 2,4 ευρώ, την Alpha Bank να κλείνει στο -4,76% και τα 1,8 ευρώ, την Eurobank στο -7,66% και τα 0,82 ευρώ, ενώ η Εθνική έκλεισε με απώλειες 2,79% στα 0,2650 ευρώ.

Στα μη τραπεζικά blue chips, η πλειοψηφία των τίτλων έκλεισε στο “κόκκινο”, με μοναδική εξαίρεση τις μετοχές των Coca Cola (+2,39) και Σαράντη (+1,36%).

Ισχυρές πιέσεις σημειώθηκαν σε ΕΛΠΕ (-4,37%), Βιοχάλκο (-3,45%), ΟΠΑΠ (-2,46%) και Τέρνα Ενεργειακή (-2,12%).

Σε αυτό συνέβαλλαν και οι ισχυρές πιέσεις που δέχθηκαν τα ελληνικά ομόλογα λόγω της επιδείνωσης του κλίματος στην ευρωπεριφέρεια, μετά τον νέο “πονοκέφαλο” της ευρωζώνης που ακολουθεί σε συνέχεια των πολιτικών αναταραχών στην Ιταλία, που δεν είναι άλλος από την Ισπανία.

Τις ρευστοποιήσεις στην ισπανική αγορά πυροδότησε η πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, που ταλανίζεται από σκάνδαλο χρηματισμού των στελεχών του τη δεκαετία του ’90, οδηγώντας τα ισπανικά ομόλογα σε ισχυρό sell-off και με τους ελληνικούς τίτλους να παρασύρονται και αυτή τη φορά από τις διεθνείς αυτές πιέσεις.

Έτσι, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 4,356% με άνοδο της τάξης του 2,2% από χθες, ενώ στο 3,327% διαμορφώθηκε η απόδοση του 5ετούς με αύξηση 1,4% από τα χθεσινά επίπεδα.

Από την άλλη πλευρά όλη αυτή η πίεση που παρατηρείται έχει οδηγήσει κάποιες αποτιμήσεις σε επίπεδα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον τοποθετήσεων.

Οι τράπεζες βρίσκονται αισθητά χαμηλότερα από τα πρόσφατα υψηλά τους χωρίς να έχουν μπροστά τους εκκρεμότητες όπως τα τεστ αντοχής ή την εφαρμογή του ΔΠΧΠ 9. Aegean, Jumbo, Διυλιστήρια έχουν διορθώσει από τα πρόσφατα υψηλά τους διατηρώντας ικανοποιητικές προοπτικές μερισματικής απόδοσης για την ερχόμενη χρήση.

Ακόμα δεν υπάρχει η κραυγαλέα αποτίμηση των επενδυτικών ευκαιριών ωστόσο η υποχώρηση των τιμών δίνει καλύτερα επίπεδα εισόδου σε μετοχές που μέχρι πρότινος η αποτίμηση τους ενδεχομένως να ενσωμάτωνε περισσότερη προσδοκία.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης αφού στην αντίδραση της περασμένης Τετάρτης δεν κατάφερε να νικήσει την αντίσταση των 800 μονάδων έδωσε ραντεβού με τα νέα χαμηλά έτους τα οποία σημειώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα οι τρεις βασικοί κινητοί μέσοι είναι πουλημένοι, έχοντας καθοδική φορά. Επόμενη μεσοπρόθεσμη στήριξη βρίσκεται μεταξύ 735 και 740 μονάδων επίπεδο από το οποίο διέρχεται ένα ήπια ανοδικό κανάλι που έχει την αφετηρία του στο Μαίο του 2017.

Εφόσον η αγορά συνεχίσει προς το εν λόγω επίπεδο τιμών η σύγκλιση των ταλαντωτών προς υποτιμημένες ζώνες τιμών θα συγκεντρώσει πολλές πιθανότητες για μια ουσιαστική αντίδραση χωρίς μάλιστα ιδιαίτερες συναλλακτικές προϋποθέσεις.

Συμπερασματικά και η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να παραμείνει νευρική ενδεχομένως και λόγω των εκροών του MSCI.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης