Η «ψήφος εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία και κυρίως στις προοπτικές της, συνεχίζεται με τα report που βγάζουν ο ένας μετά τον άλλο οι οίκοι αξιολόγησης και οι μεγάλες τράπεζες του εξωτερικούΑποκλιμακώνεται το κόστος δανεισμού της χώρας από το πρωί της Παρασκευής, καθώς πέφτουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μετά τη συμφωνία του Eurogroup.

Η «ψήφος εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία και κυρίως στις προοπτικές της συνεχίζεται με τα report που βγάζουν ο ένας μετά τον άλλο οι οίκοι αξιολόγησης και οι μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η θετική εικόνα συμπληρώνεται από την ανοδική κίνηση που καταγράφεται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αγορές δεν «εκφράζονται με υπερβολές», αλλά μαζί με την ανακούφιση από τη συμφωνία που μειώνει δραστικά τους άμεσους κινδύνους για τη χώρα, διατυπώνουν ερωτήματα και επιφυλάξεις για τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να συνεχίσει να εκπλήσσει με τις επιδόσεις της.

Σε κάθε περίπτωση, το Eurogroup της 15ης Ιουνίου έβαλε τέλος στην αβεβαιότητα και διέλυσε τα σύννεφα που είχαν συγκεντρωθεί το τελευταίο διάστημα πάνω από τα ελληνικά assets.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, τα ελληνικά ομόλογα σήμερα σημειώνουν ένα σημαντικό ράλι ανακούφισης, με τους βραχυπρόθεσμους τίτλους να ηγούνται της ανόδου, καθώς οι αποδόσεις των 2ετών ομολόγων υποχωρούν στο 4,7% με πτώση της τάξεως του 6% από τα χθεσινά επίπεδα. Αυτό φέρνει το ελληνικό 2ετές στα επίπεδα του Μαρτίου του 2010.

Σημαντικό ράλι καταγράφουν και τα 10ετή ομόλογα, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 5,721% με πτώση της τάξεως του 2,90% από χθες, επιστρέφοντας στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από το «ναυάγιο» στο Eurogroup του Μαΐου.

Αν και η συμφωνία δεν ανοίγει ξεκάθαρα τον δρόμο προς το QE, οι αναλυτές σχολιάζουν ότι οι δανειστές δήλωσαν πως θα στηρίξουν τις προσπάθειες της Αθήνας σε περίπτωση που θέλει να δοκιμάσει την έξοδο στις αγορές, όταν οι συνθήκες τής το επιτρέπουν, κάτι που αποτελεί ένα καλό σήμα για τους επενδυτές.

Η HSBC εμφανίζεται, πάντως, ιδιαίτερα αισιόδοξη, αφού χαρακτηρίζει τη συμφωνία ως μία νέα αρχή για την ελληνική οικονομία και όπως τονίζει, δεδομένης της δηλωμένης πρόθεσης του ΔΝΤ να συμμετάσχει, «θα εκπλαγούμε, εάν η ΕΚΤ δεν άρχιζε να αγοράζει ελληνικά ομόλογα τις προσεχείς εβδομάδες».

Από τη μεριά της, η Barclays σημειώνει πως το αποτέλεσμα του Eurogroup αποτελεί καλά νέα για τους επενδυτές, καθώς η συμμετοχή του ΔΝΤ και οι ενισχυμένες δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους αυξάνουν τις πιθανότητες για μακροπρόθεσμη βελτίωση του μακροοικονομικού αποτελέσματος της Ελλάδας.

Έντονα ανοδικά το Χρηματιστήριο

Πάνω από τις 800 μονάδες φέρνει το Χρηματιστήριο Αθηνών η επενδυτική ανακούφιση από το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης.

Η αγορά δεν φοβόταν κάποια αρνητική εξέλιξη, αλλά δεν είχε προεξοφλήσει το κλείσιμο της συμφωνίας. Τηρούσε στάση αναμονής και τώρα δείχνει ικανή να κατακτήσει επίπεδα πάνω από τις 800 μονάδες.

Η αποτύπωση της συνεδρίασης του Χ.Α. έως τις 12.30

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,80% στις 814,15 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 162,51 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 39,7 εκατ. τεμάχια. Κατά 1,11% ενισχύεται και ο FTSE 25, στις 2.143,38 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 3,10% στις 1.090,34 μονάδες.

Τον τόνο της ανόδου δίνουν οι τράπεζες και ορισμένα άλλα «χαρτιά» με βαρύνουσα σημασία στο ταμπλό της Αθήνας.

Σύμφωνα μάλιστα με τους αναλυτές, η αγορά και οι επιχειρήσεις ανακουφίζονται από τον συμβιβασμό του Λουξεμβούργου, ενώ θετικά λειτουργεί και το γεγονός ότι θα διατεθούν για «φέσια» προς ιδιώτες μόνο 800 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο-Αύγουστο και ακόμη 800 εκατ. ευρώ από Σεπτέμβριο, υπό όρους.

Σε τεχνικό επίπεδο, ο FTSE 25 διέσπασε τα επίπεδα των 2.125-2.130 μονάδων, οδεύοντας στις 2.150 ή τις 2.170 μονάδες. Οι 2.105 είναι κύρια στήριξη που μόνο διάσπαση μπορεί να δοκιμάσει τις 2.087. Ο τραπεζικός φαίνεται να έχει πολύ καλή εικόνα και χρειάζεται με τις 1.090-1.110 να είναι η αντίσταση.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς κερδίζει 3,54%, ενώ άνω του 2% είναι τα κέρδη σε Eurobank, Εθνική και Λάμδα. Άνω του +1% κινούνται οι ΕΧΑΕ, Alpha Bank, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο και ΟΤΕ.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΛΠ, ΕΕΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean, ΟΠΑΠ, ΜΕΤΚΑ, Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil, ενώ στον αντίποδα ήπια πτώση καταγράφουν οι Ελλάκτωρ, Grivalia, Folli Follie, Ελληνικά Πετρέλαια και Σαράντης. Η ΔΕΗ παραμένει υπό αναστολή διαπραγμάτευσης.

Ισχυρές πιέσεις που φτάνουν το -4,50% δέχεται η μετοχή της Jumbo, μετά την είδηση ότι ο πρόεδρος της εισηγμένης, Απόστολος Βακάκης, θα πουλήσει το 3,5% της Jumbo (4,8 εκατ. μετοχές), μέσω της διαδικασίας του book-building. Η τιμή αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 14,95 και 15,20 ευρώ, ενώ η διαδικασία εκτιμάται ότι θα διακανονιστεί στις 20 Ιουνίου. Η μετοχή προσεγγίζει το ανώτατο επίπεδο του placement, αφού βρίσκεται τώρα στα 15,28 ευρώ.

Τι λένε στο zougla.gr παράγοντες της ελληνικής αγοράς

Τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup σχολίασαν με δηλώσεις τους στο zougla.gr οι παραγωγικοί φορείς της χώρας.

Κωνσταντίνος Μίχαλος: «Να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο»

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, σχολιάζοντας τη χθεσινή συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών στο Eurogroup του Λουξεμβούργου, δήλωσε: «Το μόνο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι ότι με τη συμφωνία αυτή θα επέλθει ηρεμία στην ελληνική αγορά και ελπίζουμε μέρος της δόσης να κατευθυνθεί προς τον ιδιωτικό τομέα για την αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις».

«Η συμφωνία δεν αποτελεί πανάκεια για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο εξοβελίζει κάθε κίνδυνο νέας αναταραχής και δημιουργεί τις προϋποθέσεις προκειμένου η χώρα να αποτάξει τα δεινά που επιφέρουν τα μνημόνια, και σχεδιάζοντας και υλοποιώντας ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης να κάνει το άλμα προς τα εμπρός. Πρέπει να υπάρξει αισιοδοξία και να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο κι όχι μισοάδειο. Σε αυτήν την προσπάθεια θα πρέπει να συμμετέχουμε όλοι, κυβέρνηση, μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση, επιχειρηματικός κόσμος και εργαζόμενοι» υπογράμμισε.

«Με την καταβολή της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ και αποπληρώνονται τα χρέη μας προς τους δανειστές και περισσεύει ένα σημαντικότατο ποσό της τάξεως του 1,6 δισ. που πρέπει, χωρίς καμία δεύτερη σκέψη, να διατεθεί στην αγορά, προκειμένου να κινηθεί η οικονομία και να παράσχει πλούτο. Τα επιμέρους στοιχεία της συμφωνίας θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο καλόπιστου διαλόγου, αρχικά μεταξύ των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων, ώστε να υπάρξει μια κοινή εθνική θέση και στη συνέχεια με τους εκπροσώπους των θεσμών, για να γίνουν βελτιώσεις προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού λαού» πρόσθεσε.

Μίχαλος: «Με δεδομένη τη συγκεκριμένη συμφωνία, η κυβέρνηση, με τη στήριξη όλου του πολιτικού κόσμου, θα πρέπει να υλοποιήσει ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα»«Με δεδομένη, λοιπόν, τη συγκεκριμένη συμφωνία, η κυβέρνηση, με τη στήριξη όλου του πολιτικού κόσμου, θα πρέπει να υλοποιήσει ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα με κινητήριο δύναμη την παραγωγή, την εξωστρέφεια και τις επενδύσεις» παρατήρησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

«Δεν είναι το ζητούμενο να ξαναβγεί η Ελλάδα στις αγορές και να βρει δανεικά, αλλά να παράγει πλούτο και να καταναλώνει αυτά που παράγει. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι να αρχίσουμε να δημιουργούμε εμείς τον εθνικό πλούτο που χρειάζεται για να αποκατασταθεί σταδιακά το βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού. Οι ρίζες της κρίσης που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια και εξακολουθούμε να βιώνουμε βρίσκονται και στις δομικές αδυναμίες της ίδιας της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στην πολιτική κουλτούρα η οποία τις εξέθρεψε. Αυτά πρέπει να διορθώσουμε και η έξοδος από την κρίση θα αποτελέσει έναν εφικτό στόχο» κατέληξε.

Βασίλης Κορκίδης: «Τα μέτρα έφεραν τη συμφωνία ή η συμφωνία τα μέτρα;»

«…Το Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017, προς ανακούφιση όλων, κατέληξε σε συμφωνία, αφού, επιτέλους, βρέθηκε ένα μίνιμουμ συνεννόησης για την εκταμίευση της ενισχυμένης δόσης και ενός συμβιβασμού μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης με μια “υποσχετική” για το χρέος» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχοντας νομοθετήσει, σε τρεις δόσεις, τα 140 προαπαιτούμενα μέτρα των δανειστών, προσήλθε για άλλη μια φορά στο Eurogroup με την προσδοκία επίτευξης συνολικής συμφωνίας για τη 2η αξιολόγηση, πολιτικής συμφωνίας για το χρέος και ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Τελικά, το μόνο σαφές από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων είναι ότι αυτήν τη φορά εγκρίθηκε μια συνολική “υπερδόση” 8,5 δις ευρώ, με πρώτη εκταμίευση 7,7 δις ευρώ στο παρά πέντε της προθεσμίας καταβολής των τεράστιων δανειακών υποχρεώσεων στις αρχές Ιουλίου» ανέφερε.

Ειδικότερα για το θέμα του χρέους, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ δήλωσε: «Όσο για το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, μπορεί να μην κατέληξαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά σε συμβιβαστική λύση περιγραφής ενός οδικού χάρτη με ρήτρα ανάπτυξης και έναρξη συγκεκριμένης εφαρμογής με τη συμμετοχή του ΔΝΤ με 2 δις δολάρια, ώστε μετά τη λήξη του προγράμματος να καταστεί βιώσιμο».

Κορκίδης: Η δημιουργία ελληνικής τράπεζας ανάπτυξης είναι ένα πάγιο αίτημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μακάρι να υλοποιηθεί άμεσα«Η δημιουργία ελληνικής τράπεζας ανάπτυξης είναι ένα πάγιο αίτημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μακάρι να υλοποιηθεί άμεσα. Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι από το θετικό μήνυμα κλεισίματος της εκκρεμότητας της 2ης αξιολόγησης θα απομακρυνθεί η αγωνία και η αβεβαιότητα στην πραγματική οικονομία και θα δημιουργηθούν προσδοκίες για ένα καλύτερο κλίμα στην ελληνική αγορά, σε συνδυασμό μάλιστα και με την τουριστική περίοδο. Τέλος, στο ερώτημα, εάν τα μέτρα έφεραν τη συμφωνία ή η συμφωνία τα μέτρα, αυτό που μπορούμε να απαντήσουμε είναι ότι η συμφωνία μπορεί να επετεύχθη μεταξύ αυτών που προαπαιτούν μέτρα και αυτών που τα ψηφίζουν, αλλά η υλοποίησή της βασίζεται σε αυτούς που θα πληρώσουν τα μέτρα για πολλά χρόνια ακόμα και δεν είναι άλλοι από τους Έλληνες φορολογούμενους…» υπογράμμισε.

Κωστής Χαντζαρίδης: «Χαμηλότερος των προσδοκιών ο απολογισμός του Eurogroup»

Ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Κωστής Χαντζαρίδης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Eurogroup, είπε: «Ο απολογισμός που βγήκε από τη συνεδρίαση του Eurogroup νομίζω πως είναι πολύ ”λιγότερος” των προσδοκιών και των θυσιών που έχει ο ελληνικός λαός και η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα».

Παράλληλα, ανέφερε: «Βλέπουμε πως παίρνουμε για πρώτη φορά μία μεγάλη ”υπερδόση” (θα τη χαρακτήριζα) δανείου που φτάνει τα 8,5 δις, (από αυτά) μόνον τα 800 εκατ. ευρώ πάνε προς ελάφρυνση των χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Δηλαδή, η ρευστότητα η οποία προσμένει η αγορά θα είναι πάρα, μα πάρα πολύ μικρή».

Επεσήμανε πως «κατά τα άλλα γλυτώσαμε “τα δύσκολα”, καθώς αν δεν υπήρχε συμφωνία, θα ήμασταν πάλι μπροστά σε επικίνδυνες ατραπούς, όπως είχαμε βρεθεί και το 2015, που η αγορά δεν το θέλει».

Χαντζαρίδης: Μέχρι το 2060 είμαστε υποχρεωμένοι να παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 2%«Δώσαμε πάρα πολλά για να φτάσουμε σ’ αυτήν τη συμφωνία. Πήραμε πάρα πολύ λίγα και ταυτόχρονα μπήκαμε σε μία διαδικασία παραγωγής πρωτογενούς πλεονάσματος – ελπίζω ΟΧΙ με τη στέρηση πληρωμών, όπως έχει γίνει μέχρι τώρα, αλλά μέσα από τη ρήτρα ανάπτυξης, η οποία επιτέλους αρχίζει να διαφαίνεται. Ωστόσο, μέχρι το 2060 είμαστε υποχρεωμένοι να παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 2%» συμπλήρωσε.

Γιώργος Κουράσης: «Μην τρέφουμε αυταπάτες, το ελληνικό χρέος ”σέρνεται” για να γίνει βιώσιμο»

Από τη μεριά του, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Κουράσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το χρέος τόνισε: «Η αβεβαιότητα εξακολουθεί και υπάρχει. Είναι σαν το παιχνίδι της ”γάτας με το ποντίκι”. Θα περιμένουμε, λοιπόν, τις γερμανικές εκλογές, εκεί έχουμε φτάσει. Να εξαρτιόμαστε από τις εκλογές και τις αποφάσεις των ξένων λαών». «Ας μην έχουμε αυταπάτες. Το ελληνικό χρέος ουσιαστικά ”σέρνεται” για να γίνει βιώσιμο» υπογράμμισε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης