Άλλο ένα σφυροκόπημα δέχτηκαν σήμερα οι τραπεζικές μετοχές στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ήλθε να προστεθεί σε εκείνο της περασμένης Παρασκευής, περιορίζοντας την κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών στα 5 δισ. ευρώ, από 8,6 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,61% στις 641,79 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 640,95 μονάδων (-2,79%) και 657,23 μον. (-0,26%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 53,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 33 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,74 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,80%, στις 1.682,10 μονάδες, ενώ στο -2,56% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.024,89 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 6,45% στις 503,83 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αγορά δεν μπορεί να ανακόψει το πτωτικό κύμα που χτυπά τις τράπεζες και συμπαρασύρει στο ίδιο κανάλι το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό.

Η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών έχει υποχωρήσει στα 5 δισ. ευρώ, από 8,6 δισ. ευρώ που ήταν κατά την έναρξη του έτους και όπως αναφέρουν οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές, αναζητείται άμεσα ένα ισχυρό σοκ εμπιστοσύνης προκειμένου να αντιστραφεί η εικόνα και να μην μπει ο κλάδος, και η χώρα φυσικά, σε νέες περιπέτειες.

Μάλιστα, όπως σημείωσε σήμερα η Fitch σε έκθεσή της, η δημιουργία ενός ειδικού σχήματος (asset protection scheme) στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση παρέχει εγγύηση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών, θα βοηθήσει στο να ανακοπεί το sell off στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, μόνο αν δεν προκαλέσει ζημιές στους ιδιώτες επενδυτές. Μια τέτοια όμως κατάσταση θα μετατοπίσει τους κινδύνους από τον ελληνικό τραπεζικό τομέα στην ελληνική κυβέρνηση”.

Το δίλημμα αυτό είναι και μία από τις αφορμές της εικόνας του κλάδου το τελευταίο διάστημα, με την αιτία να είναι η διαχείριση του τεράστιου όγκου των προβληματικών δανείων.

Έτσι, η Eurobank και η Πειραιώς βρέθηκαν στο στόχαστρο των πωλητών για ακόμη μία φορά, κλείνοντας στο -11,58% και -10,95% αντίστοιχα, ενώ η Βιοχαλκο και η Εθνική έκλεισαν στο -5,02% και -4,76% αντίστοιχα.

Απώλειες 3,80% για τη Motor Oil, η Alpha Bank υποχώρησε κατά 3,17%, ενώ άνω του 2% ήταν η πτώση σε Coca Cola, Φουρλής, Μυτιληναίος και Aegean.

Άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ και Τιτάν, με τις Λάμδα και Ελληνικά Πετρέλαια να κλείνουν με μικρές απώλειες. Χωρίς μεταβολή ο ΟΠΑΠ, ενώ Grivalia και Σαράντης έκλεισαν με μικρά κέρδη.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στο +1,17%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης