«Ποιοι λοιπόν θα μπορούσαν να είναι οι επόμενοι καταλύτες για να ανεβάσουν ακόμα υψηλότερα τα ελληνικά assets;», αναρωτιέται η UBS.

Όπως τονίζει, κατά την άποψή της, υπάρχουν δύο βασικοί παράγοντες:
α) η οριστικοποίηση της ελάφρυνσης του χρέους και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE ή / και η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων, και
β) ένα καλύτερο μακροοικονομικό αποτέλεσμα – που συνεπάγεται ισχυρότερη ανάπτυξη, βελτίωση του κλίματος, καλύτερη δημοσιονομική επίδοση και άρση των capital controls.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ροή ειδήσεων υποδεικνύει ότι οι επενδυτές μπορεί να επιθυμούν να παραμείνουν “εποικοδομητικοί” στις ελληνικές μετοχές.

Ωστόσο, μετά από το ισχυρό ράλι του τρέχοντος έτους, οι αποτιμήσεις έχουν αποκτήσει μεγαλύτερες προκλήσεις. Βεβαίως, τα περισσότερα από τα βασικά στοιχεία αποτίμησης είναι πολύ ευμετάβλητα, ιδίως το momentum της κερδοφορίας το οποίο κινήθηκε αρνητικά από τα μέσα του 2012 έως τα μέσα του 2014, καθώς εντάθηκε η κρίση και το τραπεζικό σύστημα βρέθηκε κοντά στην κατάρρευση και στη συνέχεια, έχοντας στρέψει έντονα θετικά για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, η ανάπτυξη των EPS κινείται τώρα σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά.

Το p/e του δείκτη MSCI Greece διαμορφώνεται στο 15,2 έναντι ενός μακροπρόθεσμου μέσου όρου ύψους 12,6 και είναι ακριβό σε σχέση με τις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές, ωστόσο, σε ότι αφορά τον δείκτη P/bv τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς της UBS διαμορφώνεται στο 0,61 και βρίσκεται 68% χαμηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 1,9 και είναι επίσης σε σημαντικό discount (64%) έναντι των υπόλοιπων αναδυόμενων αγορών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, η περαιτέρω επιβεβαίωση προόδου σε ότι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα – η οριστικοποίηση της ελάφρυνσης του χρέους, η ένταξη των ομολόγων στο QE και η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές – αν και έχει αποτιμηθεί, θα αποτελέσει τον καταλύτη για περαιτέρω άνοδο στις ελληνικές μετοχές, όπως καταλήγει η UBS.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης