Μεγάλες απώλειες σημειώνουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τρίτη, με τον Dow Jones να οδεύει για την έκτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση στον απόηχο των απειλών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει νέους δασμούς έως 400 δισ. δολ. σε κινεζικά αγαθά.

Η εμπορική αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας συνεχίζει να μονοπωλεί το επενδυτικό ενδιαφέρον, με τις απειλές μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη να κλιμακώνονται τις τελευταίες ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Πεκίνο ανακοίνωσε αντίμετρα στους δασμούς που έχει ήδη ανακοινώσει ο πρόεδρος Τραμπ, με τον Αμερικανό πρόεδρο να δίνει οδηγίες στον αντιπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λαιτχάιζερ να εντοπίσει κινεζικά αγαθά συνολικής αξίας 200 δισ. δολ. στα οποία θα μπορούν να επιβληθούν δασμοί 10%.

Ο Τραμπ απείλησε παράλληλα να εντοπίσει άλλα 200 δισ. δολ. σε κινεζικά αγαθά εάν η Κίνα προσπαθήσει να απαντήσει στους νέους δασμούς.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι η Κίνα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να υιοθετήσει ανάλογα μέτρα σαν απάντηση στις νέες πρωτοβουλίες της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικά πρακτορείο Xinhua.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείκτες – Στατιστικά

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 303,71 μονάδες (-1,22%) στις 24.689,65 μονάδες, ο δείκτης Nasdaq χάνει 51,03 μονάδες (-0,67%) στις 7.694,35 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διολισθαίνει 19,84 μονάδες (-0,71%) στις 2.754,36 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones μόλις δύο κινούνται με θετικό πρόσημο και 28 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Verizon στα 48,05 δολ. με άνοδο 0,60 δολ. ή σε ποσοστό 1,24% και ακολουθεί η Procter & Gamble με άνοδο 0,28% στα 76,06 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η DowDuPont (-3,27%), η Boeing (-3,11%) και η Caterpillar (-3,09%).

Οι εντεινόμενες ανησυχίες των επενδυτών για κλιμάκωση της εμπορικής αντιπαράθεσης σε έναν ανεξέλεγκτο εμπορικό πόλεμο οδήγησαν σε βουτιά τις ασιατικές αγορές, με τις κινεζικές μετοχές να σημειώνουν το χειρότερο κλείσιμό τους εδώ και δύο χρόνια.

Μάλιστα, οι μετοχές της κινεζικής ZTE βυθίστηκαν στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, μετά από απόφαση της αμερικανικής Γερουσίας να επαναφέρει την απαγόρευση των πωλήσεων αμερικανικών προϊόντων στον κινεζικό κολοσσό, παρά τις πρόσφατες προσπάθειες του προέδρου Τραμπ να βρει μία λύση για να συνεχίσει η εταιρεία της δραστηριότητες της.

Στα μάκρο της ημέρας, τον προηγούμενο μήνα ο ρυθμός έναρξης κατοικιών στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Ωστόσο οι οικοδομικές άδειες υποχώρησαν κατακόρυφα.

Συγκεκριμένα, ο ρυθμός έναρξης κατασκευής νέων κατοικιών αυξήθηκε 5% το Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 1,350 εκατομμυρίων, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου.

Ωστόσο, οι οικοδομικές άδειες, που σηματοδοτούν πόσες κατασκευές είναι σε εξέλιξη, υποχώρησαν κατά 4,6% στις 1,301 εκατ. τον περασμένο μήνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης