Άθλιες συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές Πάτρας

Άθλιες συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές Πάτρας

Σε τριτοκοσμικές συνθήκες ζουν και εργάζονται κρατούμενοι και σωφρονιστικοί υπάλληλοι της Κλειστής Φυλακής Πάτρας. Σύμφωνα με καταγγελίες το μεγαλύτερο μέρος της φυλακής δεν καθαρίζεται, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η υγεία τροφίμων και υπαλλήλων. Και σαν να μην έφτανε αυτό, κανείς από όσους αναγκάζονται να ζουν και να δουλεύουν εκεί δεν μπορεί να αντιδράσει χωρίς, όπως λένε οι μαρτυρίες, να χάσει τα κεκτημένα από το νόμο. 

Εδώ και κάποιο καιρό κυκλοφορεί μία επιστολή σε διάφορα blogs, που φέρει την υπογραφή «Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι Πάτρας». Τη στέλνει μία ομάδα υπαλλήλων που προσπαθεί να αντιδράσει στα όσα συμβαίνουν στη συγκεκριμένη φυλακή και να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων, που αναγκάζονται να δουλεύουν πολύ περισσότερο από όσο ορίζει ο νόμος, αλλά και τη διαβίωση των κρατουμένων. Όλες οι καταγγελίες είναι ανώνυμες πάντα, γιατί, όπως λένε οι υπάλληλοι που μετέχουν σε αυτή την ομάδα, θέλουν να αποφύγουν την… απόσπαση. 

Η zougla.gr επικοινώνησε με έναν από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους που αντιδρούν. Σύμφωνα με τα όσα μας κατήγγειλε ούτε οι κρατούμενοι, αλλά ούτε και οι υπάλληλοι έχουν τη «δύναμη» να αλλάξουν τις συνθήκες στη φυλακή, γιατί υπάρχει μία «κατάσταση εξάρτησης».  

Η χωρητικότητα της συγκεκριμένης φυλακής είναι μόλις 340 κρατούμενοι. Και όμως, σύμφωνα με τους φύλακες, αυτή τη στιγμή στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα φιλοξενούνται περισσότεροι από 800 τρόφιμοι. Στεγάζονται μέχρι και δώδεκα άτομα σε κελιά για πέντε, την ίδια ώρα που, σύμφωνα με τις καταγγελίες, σε άλλο χώρο της φυλακής υπάρχει μία τηλεόραση LCD 42 ιντσών.

Η υγεία πλέον τόσο των κρατουμένων, όσο και των σωφρονιστικών υπαλλήλων τίθεται άμεσα σε κίνδυνο, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει ο σωφρονιστικός υπάλληλος στη zougla.gr. Και όλα αυτά για να έχουν τρόφιμοι και φύλακες δικαίωμα στα κεκτημένα από το νόμο. 

Μπορεί σε κάποιους να προκαλέσει εντύπωση το γεγονός ότι δεν υπάρχουν διαμαρτυρίες και εξεγέρσεις από μέρους των τροφίμων, για την κατάσταση που επικρατεί στη φυλακή. Η εξήγηση που δίνεται από τον σωφρονιστικό υπάλληλο με τον οποίο μίλησε η zougla.gr είναι απλή.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει στη zougla.gr ο σωφρονιστικός υπάλληλος, ακόμα και τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας που υπάρχουν σε άλλες φυλακές, στη συγκεκριμένη είναι απλά… πολυτέλεια.

Και όμως σε αυτή τη φυλακή έχει ιδρυθεί σωματείο από τους υπαλλήλους και αυτό για να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους. Η πλειονότητα όμως των μελών του σωματείου δεν αντιδρά στα όσα γίνονται. Και γιατί να αντιδράσει κανείς, όταν σε ένα μήνα γίνονται εκλογές, τόσο για τη θέση του αρχιφύλακα, όσο και για αυτή του διευθυντή της φυλακής.

Η zougla.gr επικοινώνησε με το διευθυντή της φυλακής, ο οποίος όμως δεν δέχτηκε να κάνει κάποιο σχόλιο, γιατί όπως είπε η καταγγελία είναι ανώνυμη, από κάποιον... συγκεκριμένο.

Μας παρέπεμψε μάλιστα σε παλαιότερη δήλωση της υπεύθυνης εισαγγελέως που διέψευδε οτιδήποτε είχε ειπωθεί για τη φυλακή, καθώς ο ίδιος δεν επιτρέπεται να δίνει συνεντεύξεις σε δημοσιογράφους. Δήλωσε όμως ότι στη φυλακή δεν υπάρχει τίποτα από όσα καταγγέλλονται.

Πριν το τέλος της σύντομης συνομιλίας ο διευθυντής επιβεβαίωσε την επίσκεψη του βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Νίκου Τσούκαλη, στη φυλακή, όπως είχε αναφέρει στη zougla.gr o σωφρονιστικός υπάλληλος. Σύμφωνα με τα λεγόμενα και του διευθυντή, αλλά και του φύλακα που επικοινώνησε μαζί μας, ο κος Τσούκαλης επισκέφτηκε μόνο το Διοικητήριο και το Αρχιφυλακείο, καθώς, όπως είπε ο διευθυντής της φυλακής, μόνο αυτούς του χώρους επιτρέπεται από το νόμο να επισκεφτεί.

Διαβάστε όλο το κείμενο που έστειλαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι:

 

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2008, 16:43


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
«Φτάνουν εξουθενωμένες στη Λέσβο και πρέπει να αντιμετωπίσουν καθημερινά βία, ατέλειωτες διαδικασίες για άσυλο και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης...