Πωλείται ο Alpha

Πωλείται ο Alpha

Μιχάλης Παπανίδης

Σύγκρουση "γιγάντων" για τον Alpha.

Οι Γερμανοί ξανάρχονται και από εδώ αρχίζουν όλα.

Αυτή τη φορά επιστρέφουν με τεράστια κεφάλαια, μεγάλη εμπειρία και πρόθεση παρέμβασης σε πολλαπλά επίπεδα στη χώρα.

Ο κολοσσός των μέσων μαζικής ενημέρωσης "Bertelsmann", συμφώνησε με τον Δημήτρη Κοντομηνά και εξαγοράζει τον "Alpha".

Οι διαπραγματεύσεις είναι προχωρημένες και αυτές τις ημέρες "μεταγγίζονται" κεφάλαια μέσω επενδυτικών σχημάτων για να "καθαριστεί" η εταιρεία και να περιέλθει στα χέρια των Γερμανών, χωρίς εκκρεμότητες και προβλήματα. Μάλιστα ο «κωδικός» που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά των χρημάτων έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συνδέεται με τον αθλητισμό.

Την ίδια στιγμή, ο Δημήτρης Κοντομηνάς δέχεται νέα επίθεση για τις παλαιές ιστορίες και εκκρεμότητες, που είχε με τα παραρτήματα της Interamerican στην Νότια Αφρική και τη Γερμανία και κυρίως για τη μεγάλη μείωση, που εμφάνισαν τα αποθεματικά της εταιρίας. Ο κ. Αθανασίου είχε ασκήσει πριν αρκετό καιρό, με αφορμή δημοσιεύματα της εφημερίδας "Αυριανή", ποινική δίωξη σε βάρος συνεργάτιδας τού πρώην προέδρου της  Interamerican για την κατηγορία της απάτης σε βάρος ομογενών σε Νότια Αφρική και Γερμανία. Το «βάρος» για τη συγκεκριμένη γυναίκα αποδείχθηκε εξαιρετικά μεγάλο και την οδήγησε σε τραγικές εξελίξεις.

Ο ισχυρός άνδρας του "Alpha" βρίσκεται από χθες σε δύσκολη θέση, καθώς για αυτές τις υποθέσεις ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος. Ενδιαφέρον έχει και ο χρόνος που ασκήθηκε η δίωξη, καθώς περίμεναν τον κ. Κοντομηνά να επιστρέψει από το επαγγελματικό ταξίδι του στην Κίνα και μετά να προχωρήσει η σχετική διαδικασία.

Τυπικά ο Δημήτρης Κοντομηνάς βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατηγορία της υπεξαίρεσης από κοινού και κατά συρροή σε βαθμό κακουργήματος, που προκύπτει από τη δραματική μείωση των αποθεματικών της Interamerican στο διάστημα 1995-1998. Μάλιστα η βαρύτατη κατηγορία επεκτείνεται και στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας την εν λόγω περίοδο. Με την υπόθεση ασχολήθηκε ο εισαγγελέας κ. Αθανασίου και αφού συγκέντρωσε όλα τα στοιχεία προχώρησε-διαρκούσης της έρευνας για τις μίζες της Siemens- σε άσκηση ποινικών διώξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα συνεχίζεται στην κατεύθυνση της εξακρίβωσης εάν υπάρχει απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού και της έκδοσης ψευδών βεβαιώσεων, κατά την πώληση της Interamerican στη Eureko.

Η ποινική δίωξη "αιφνιδίασε" την πλευρά Κοντομηνά, καθώς είχε δημιουργηθεί η αντίληψη ότι η υπόθεση έχει… κλείσει οριστικά.

Φαίνεται όμως ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι.

Το πολιτικό θρίλερ

Η επιστροφή των Γερμανών στη χώρα και μάλιστα υπό το μέγεθος του ομίλου "Bertelsmann" έχει ταράξει τα νερά. Το "μιντιακό" σύστημα της χώρας φαίνεται να ανησυχεί και σε κάθε περίπτωση να μην επιθυμεί την "παράδοση" του Alpha στο Γερμανικό μεγαθήριο.

Το γεγονός έγινε αιτία να λήξει η συμφωνία κυρίων που φημολογείτο μεταξύ κυβέρνησης και επιχειρηματία σε σχέση με τις δικαστικές του εκκρεμότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κοντομηνάς αυτή τη στιγμή είναι αγανακτισμένος, διότι η δίωξη έχει πολιτικό περιεχόμενο, επειδή στην κυβέρνηση υπάρχουν υποψίες ότι πίσω από τους Γερμανούς βρίσκεται η Ντόρα Μπακογιάννη. 

 

Πολύ μεγαλύτερο σύστημα κινείται παράλληλα, με τη δικαστική εμπλοκή για την ακύρωση της συμφωνίας και την αποχώρηση… των Γερμανών.

Οι πληροφορίες, που φθάνουν είναι πολλές, συγκεχυμένες και σε μερικές περιπτώσεις αντικρουόμενες.

Σύμφωνα με κάποιες από αυτές το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται "ενοχλημένο" από τις εξελίξεις, ενώ κύκλοι του κυβερνώντος κόμματος τόνιζαν ότι εάν «ο Κοντομηνάς πουλά στους Γερμανούς έχει ουσιαστικά ακυρώσει όποια συμφωνία με την κυβέρνηση». Στην καλύτερη περίπτωση θεωρούν ότι έπρεπε να έχουν στοιχειωδώς ενημερωθεί για τις προθέσεις του. Τώρα τι είδους συμφωνία είχε κάνει ο "Alpha", ποιος την επόπτευε και πως υλοποιήθηκε τα δύο-τρία τελευταία χρόνια είναι άλλη ιστορία.

Γεγονός είναι ότι στην καρδιά του καλοκαιριού οι συναντήσεις και οι συνεννοήσεις όλων των πλευρών δίνουν και παίρνουν και η κάθε πλευρά προσπαθεί να προωθήσει την εκδοχή που την εξυπηρετεί.

Οι πολιτικές διαστάσεις του θέματος δεν σταματούν όμως εδώ.

Το Μέγαρο Μαξίμου ενοχλείται μόνο γιατί δεν ενημερώθηκε εγκαίρως και επαρκώς;

Όχι βέβαια!

Το παιχνίδι είναι χοντρό.

Αγγίζει και τις εσωκομματικές ισορροπίες στη Ν Δ.

Οι καλές σχέσεις της οικογένειας Μητσοτάκη με το Γερμανικό παράγοντα και η φημολογούμενη εμπλοκή της Ντόρας Μπακογιάννη, πυροδοτούν άλλη σειρά σεναρίων.

Σε τι πολιτική κατάσταση θα βρισκόταν η Καραμανλική πτέρυγα- που σήμερα φαίνεται κυρίαρχη- εάν υπάρχει εμπλοκή της… οικογενείας στην πώληση του "Alpha" στον οίκο "Bertelsmann";

Ογκώδες -πολιτικά- το ερώτημα και ακόμη πιο σημαντική η απάντηση.

Δεν είναι όμως μόνο το κυβερνητικό στρατόπεδο, που ανησυχεί.

Ενδιαφέρον έχει και ο ρόλος του αμερικανικού παράγοντα, που παρακολουθεί τις εξελίξεις από πολύ κοντά.

Είναι γνωστό ότι η μεγάλη διείσδυση του Γαλλο-Γερμανικού παράγοντα στη χώρα δεν είναι επιθυμητή. Πολλώ δε μάλλον ο έλεγχος ενός τηλεοπτικού δικτύου πανελλαδικής εμβέλειας. Η Ουάσινγκτον θα αναγκαστεί να αντιδράσει καθώς μετά την «επίθεση φιλίας» από το Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, τα… κρούσματα πληθαίνουν.

Σε κάθε περίπτωση το κρίσιμο είναι εάν θα ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Ποιός είναι ο όμιλος "Bertelsmann"

της Κιμ Κίλιαν

Ο γερμανικός κολοσσός Μεσών Μαζικής Ενημέρωσης Bertelsmann AG ιδρύθηκε πριν από 170 χρόνια ως εκδοτικός οίκος βιβλίων με έδρα το Γκιούτερσλο της Γερμανίας.  Τις τελευταίες δεκαετίες προστέθηκαν στον όμιλο πολλές εταιρείες όπως το RTL Group, η Random House (εκδοτικός οίκος βιβλίων), η Gruner + Jahr (εκδοτικός οίκος περιοδικών), η BMG (θυγατρική της Sony BMG δισκογραφικής εταιρείας), η Arvato (υπηρεσία ΜΜΕ και Δημοσίων Σχέσεων) και η Direct Group (Αλυσίδα βιβλιοπωλείων και δισκοπωλείων).

Η Bertelsmann AG απασχολεί πάνω από 102.000 εργαζόμενους και ο ετήσιος τζίρος της κυμαίνεται στα 18,8 δις ευρώ. Tο RTL Group συνεισφέρει το 29,6 %, το Random House 9,5%, η Gruner + Jahr 14,7 %, η BMG 7,5%, η Arvato 25,5% και η Direct Group 13,2%. Ο όμιλος Bertelsmann θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους κολοσσούς στα ΜΜΕ παγκοσμίως, αφού περιλαμβάνει τηλεοπτικά δίκτυα, ραδιοφωνικούς σταθμούς, εκδοτικούς οίκους βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων, δισκογραφικές εταιρείες, πιεστήρια και αλυσίδες βιβλιοπωλείων και δισκοπωλείων. Το 76,9 % του ομίλου διαχειρίζεται το ίδρυμα Bertelsmann και το 23,1% ανήκει στην οικογένεια Mahn. Τα τελευταία χρόνια ο όμιλος παρουσιάζει σταθερά ανοδική πορεία.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 9 Ιουλίου 2008, 23:58


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επίθεση που δέχθηκε ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης το απόγευμα του Σαββάτου...