Πουλάει νεφρό και μάτι για να ζήσει

Η αγγελία έχει αναρτηθεί στον κάλαθο απορριμμάτων, σε μία κολώνα εμπρός από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών: «ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΕΝΑ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΑ ΝΕΦΡΟ ΤΟΥ». Από κάτω ανέγραφε έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου.

Πρόκειται για μία αγγελία πώλησης ανθρώπινων οργάνων.

Ο οδηγός ταξί, που τυχαία την είδε το απόγευμα της Δευτέρας, δεν πίστευε στα μάτια του. Κάλεσε την zougla.gr και ενημέρωσε την αίθουσα σύνταξης.

Η zougla.gr κάλεσε τον τηλεφωνικό αριθμό για να διαπιστώσει εάν αυτός που ανήρτησε την αγγελία εννοούσε τα όσα έγραφε.

Ο άνθρωπος αυτός είναι άγνωστος σε εμάς. Δεν γνωρίζουμε ούτε το όνομά του, ούτε την ιστορία του. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δείχνει να έχει άγνοια για το ότι η αγοραπωλησία που ζητάει με την αγγελία είναι παράνομη. Επίσης, τα 700.000 ευρώ που απαιτεί για να πουλήσει ένα από τα νεφρά του, είναι ένα ποσό εξωπραγματικό. Στην «πιάτσα» εμπορίας ανθρώπινων ιστών και οργάνων οι τιμές είναι άλλες, πολύ χαμηλότερες...

Γιώργος Καστρινάκης: Επικίνδυνη και παρόνομη η πράξη του

Μιλώντας στη zougla.gr ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών κ. Γιώργος Καστρινάκης ανέφερε ότι η πράξη του συνανθρώπου μας είναι τόσο επικίνδυνη, όσο και παράνομη.

Θύτης και θύμα: οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος

Ας μην βιαστούμε όμως να βγάλουμε εύκολα συμπεράσματα. Η πράξη του συγκεκριμένου ανθρώπου έχει δύο σκέλη: τον δότη και τον λήπτη. Ποιος είναι ο θύτης και ποιος το θύμα είναι δύσκολα διακριτό σε αυτή τη σχέση.

Ο απελπισμένος αυτός συμπολίτης μας απευθύνεται σε άλλους, ακόμη πιο απελπισμένους ανθρώπους. Σε νεφροπαθείς, που περιμένουν χρόνια σε κάποια λίστα αναμονής λόγω έλλειψης μοσχευμάτων ή επειδή δεν έχουν τις κατάλληλες  «γνωριμίες» για να αναρριχηθούν στην κορυφή της λίστας…

Πριν από περίπου έναν χρόνο, συνελήφθησαν τρεις Ελληνίδες που είχαν εμπλακεί σε εμπόριο οργάνων στην Ινδία. Η μία ήταν γιατρός νεφρολόγος και οι άλλες δύο νοσοκόμες. Όμως, αυτές οι συλλήψεις είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι Έλληνες που έχουν δεχθεί μοσχεύματα οργάνων προερχόμενων από παράνομο εμπόριο ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες.

Είναι γνωστό στην ιατρική κοινότητα, αλλά ιδίως σε κύκλους νεφροπαθών, ότι στην χώρα μας δρουν οργανωμένα κυκλώματα «διαμεσολαβητών» μεταξύ Ελλήνων ασθενών και Ινδών, Πακιστανών ή  Ισραηλινών γιατρών, που αναλαμβάνουν την προμήθεια των μοσχευμάτων. Η μεταμόσχευση γίνεται συνήθως στο εξωτερικό, σε χώρες του Τρίτου Κόσμου ή ακόμη και στο Ισραήλ ή την Κύπρο, σε τριτοκοσμικές συνθήκες υγιεινής, αφού οι μεταμοσχεύσεις αυτές είναι σε όλο τον κόσμο παράνομες.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η αμοιβή για την «διαμεσολάβηση» μπορεί να φτάσει τα 10-15.000 ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος της μεταμόσχευσης μπορεί να ξεπεράσει τα 50-60.000 ευρώ. Από αυτά, οι δότες παίρνουν 1.000-1.500 δολάρια, ή και τίποτα, γιατί πολλές φορές τα όργανα αφαιρούνται εν αγνοία τους.

Επίσης, το ίδιο κύκλωμα στην Ελλάδα εξασφαλίζει μοσχεύματα από πτωματικούς δότες,εν αγνοία των συγγενών τους. Φυσικά, όποιος δεν διαθέτει τα χρήματα καταδικάζεται σε αναμονή, που τις περισσότερες φορές οδηγεί στον θάνατο.

(Πρώτη καταχώρηση: 18 Ιουνίου 2009, 11:45)

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2009, 23:10


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Λεωφορείο χωρίς οδηγό, ηλεκτροκίνητα ελαφρά οχήματα (δίκυκλα, τρίκυκλα, και τετράτροχα), ανακύκλωση ρούχων σε ειδικούς κάδους, δωρεάν ποδήλατα για...