Δημοσίευμα "μαϊμού" για συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν

Δημοσίευμα "μαϊμού" για συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν

Πολύβιος Κανές

Αυτή τη φορά το αστείο παρατράβηξε. Στη σελίδα Α11 της κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας «Το Βήμα», στην Α' έκδοση που εστάλη στην επαρχία, έχει δημοσιευθεί άρθρο που εξιστορεί βήμα προς βήμα την συνάντηση Καραμανλή – Erdogan στο Μαξίμου.

Στο δημοσίευμα υπάρχουν και εκτιμήσεις αλλά και περιγραφές. Το χειρότερο είναι πως ο συντάκτης του «ρεπορτάζ» προβαίνει και σε σχολιασμό, αλλά ανακοινώνει και την ατζέντα των συνομιλιών που αφορά σημαντικότατα θέματα, όπως αυτό της λαθρομετανάστευσης.

Η Α΄έκδοση του κυριακάτικου Βήματος με το "μαϊμού" ρεπορτάζ

Η Β' έκδοση του κυριακάτικου Βήματος όπου αναφέρεται η ματαίωση της επίσκεψης Erdogan

Ως γνωστόν η συνάντηση Καραμανλή – Erdogan δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ και οι λόγοι της ακύρωσης της δεν αφορούν την συγκεκριμένη υπόθεση. Σε μία από τις, κατά το κριτήριο της κυκλοφορίας, σημαντικότερες κυριακάτικες εκδόσεις, στην ναυαρχίδα του Συγκροτήματος Τύπου ΔΟΛ, δημοσιεύθηκε εικονικό ρεπορτάζ, για σημαντική εικονική συνάντηση που αφορά εθνικά θέματα, θέματα ασφαλείας κλπ.

Πέρα από αυτήν καθ εαυτή την ανοησία που ξεχειλίζει ιδιαίτερα όταν ο συντάκτης αναφέρεται και «σε παγωμένα χαμόγελα», περιγραφή που συνάδει με το γενικότερο κλίμα που επιθυμούσε να διοχετεύσει το Μαξίμου για την προγραμματισμένη συνάντηση, πέρα από το δημοσιογραφικό ατόπημα και τον προφανή ωχ αδερφισμό, υπάρχει και ζήτημα αξιοπιστίας.

Αν σε ένα σημαντικό θέμα δημοσιεύεται εικονικό ρεπορτάζ, τότε σε πόσα άλλα θέματα, εξ ίσου σημαντικά έχουν δημοσιευθεί ή θα δημοσιευθούν εικονικά ρεπορτάζ; Ας θυμίσουμε μόνον ένα πρόσφατο γεγονός. Την δημοσίευση από την καθημερινή έκδοση της ιδίας εφημερίδας, δημοσκόπηση με εκτιμήσεις για την Τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Βήματος, δέκα λεπτά μετά την έναρξη του debate. Πρόκειται για γεγονός που προκάλεσε και την γνωστή δημόσια ρήξη μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του Εκδότη- Διευθυντή της εφημερίδας «Το Βήμα».

Στην Β' έκδοση της εφημερίδας που κυκλοφόρησε στην Αθήνα, στην ίδια θέση, δημοσιεύεται άλλο ρεπορτάζ, το πραγματικό αυτή την φορά, αν και με εκτιμήσεις που καταδεικνύουν ρεπορταζιακή επιπολαιότητα, αφού δεν λαμβάνονται υπόψη στοιχεία περί της υγείας του πρωθυπουργού της Τουρκίας που άρχισαν είναι η αλήθεια να καταφθάνουν στην Αθήνα, λίγο μετά τις 18:00 του Σαββάτου. Στην μισή Ελλάδα δημοσιεύθηκε δηλαδή εικονικό ρεπορταζ για μία συνάντηση πρωθυπουργών που δεν έγινε ποτέ.

Στην ίδια λογική κινήθηκε και ρεπορτάζ της βρετανικής "Daily Telegraph", το οποίο κατά την «σοβαρή» και καθεστωτική λονδρέζικη έκδοση, ανακοίνωνε την μη έλευση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Emanuel Barroso στην Αθήνα για τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης.  Είναι προφανές πώς η βρετανική εφημερίδα και ο συντάκτης της δημοσίευσαν τους ευσεβείς τους πόθους σε μία προσπάθεια απαξίωσης των εγκαινίων και υποβάθμισης των εντυπώσεων που θα προκαλούντο από την απουσία των κλεμμένων μαρμάρων του Παρθενώνα από τον Έλγιν.

Δεν φταίει μόνον η οικονομική κρίση αλλά και οι ταχύτητες με τις οποίες τρέχει η σύγχρονη κοινωνία, για την μείωση της κυκλοφορίας των εντύπων, αλλά και την μείωση των τηλεθεατών παγκοσμίως. Φταίει και η αξιοπιστία τους που ωθεί τις νεαρότερες πια ηλικίες να καταφεύγουν στο διαδίκτυο και την άμεση πληροφόρηση, από πολλές ταυτόχρονα πηγές.  

Αντιδράσεις από τουρκικά ΜΜΕ

Ο ανταποκριτής του ειδησεογραφικού τηλεοπτικού σταθμού NTV μετέδωσε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με μερίδα ελληνικού Τύπου πραγματοποίησε την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Ιδιαίτερα η εφημερίδα «Το Βήμα» αναφέρει  πως η συνάντηση Καραμανλή –Ερντογάν ήταν… ψυχρή και σκληρή. Ο Καραμανλής φέρεται να απευθύνει σκληρή προειδοποίηση  στον Ερντογάν για το θέμα της λαθρομετανάστευσης και των παραβιάσεων στο Αιγαίων.

Η εφημερίδα  «Έθνος» αναφέρει ότι ο Ερντογάν έθεσε προϋποθέσεις για το θέμα της επαναλειτουργίας της Χάλκης συσχετίζοντάς το με το θέμα της εκλογής του Μουφτή στην Θράκη.

Οι εφημερίδες όταν αντιλήφθησαν τι συνέβη προσπάθησαν στην δεύτερη έκδοσή τους να διορθώσουν αλλά η αξιοπιστία τους ήδη έχει κλονιστεί.

Ο ανταποκριτής αναφέρει πως το πιο γνωστό ειδησεογραφικό site της Ελλάδας η zougla.gr χαρακτήρισε το γεγονός ως μία από τις μεγαλύτερες γκάφες του ελληνικού Τύπου.

 

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 21 Ιουνίου 2009, 13:48


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα
Υπέρ του Παύλου Μυλωνά έκλεισε η επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου για την Εθνική Τράπεζα, ενώ ο έτερος υποψήφιος, Νίκος Καραμούζης ανακοίνωσε...