Αρχηγός της Εθνικής Βελγίου είναι ο 32χρονος Βενσάν Κομπανί, καταγωγής κογκολέζικης. Κάποτε και μέχρι το 1960 το Κογκό ήταν αποικία των Βέλγων. Σήμερα, το πρώην Βελγικό Κογκό, ανεξάρτητη χώρα των 80 εκατ. ανθρώπων, είναι Λαϊκή Δημοκρατία, με επίσημη γλώσσα τη γαλλική. Δεν αποκλείεται, για να μην πω ότι είναι πιθανό, ο στόπερ και κάπτεν της πρωταθλήτριας Αγγλίας Μάντσεστερ Σίτι, επειδή έχει το ψώνιο της πολιτικής, να γίνει αύριο και υπουργός. Στο Βέλγιο, όχι στο Κογκό, την πατρίδα των γονέων του και των παππούδων του (φώτο, με τη σύζυγό του).

Στο Μουντιάλ 2018 το Βέλγιο πήρε την τρίτη θέση με ποδοσφαιριστές, όπως ο Κομπανί, με ρίζες αφρικάνικες. Σ’ αυτούς, κατά πλειοψηφία στηρίχτηκε η εθνική ομάδα των εμιγκρέδων που κέρδισε τις εντυπώσεις στα γήπεδα της Ρωσίας. Στον Ρομέλου Λουκάκου και στον Κριστιάν Μπαντεκέ από το Ζαΐρ, στους Φελαϊνί, Ντεμπελέ, Σαντλί από το Μαρόκο, στον Ορίτζι από την Κένυα, τον Βίτσελ από τη Μαρτινίκα, τον Ναϊνγκολάν από την Ινδονησία. Να ήταν μόνο αυτοί;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φουλ στη μαυρίλα οι μικρές ομάδες της Εθνικής Βελγίου, από παιδιά της φτώχειας και της προσφυγιάς. Ένα άλλο «παιδομάζωμα» που μέσα από το ποδόσφαιρο τους έβγαλε στον αφρό της κοινωνίας, της αναγνωρισιμότητας και της οικονομικής ανεξαρτησίας.

……………………….

Ιεροσυλία η σύγκριση του κορυφαίου του Μουντιάλ Μπαπέ με τον Πελέ, διάβασε στο apodytiriakias.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης