Ο τεχνητός φωτισμός το βράδυ είναι δυνατό να μειώνει τη γονιμότητα των γυναικών, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Fertility and Sterility».

Αμερικανοί επιστήμονες επανεξέτασαν παλαιότερες έρευνες, προκειμένου να εξετάσουν τον ρόλο των επιπέδων της μελατονίνης στις πιθανότητες που έχουν οι γυναίκες να συλλάβουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βρέθηκε ότι η μελατονίνη -η ορμόνη που παράγεται στο σκοτάδι για να προκαλέσει υπνηλία- παίζει σημαντικό ρόλο στη σύλληψη, καθώς προστατεύει τα ωάρια από το οξειδωτικό στρες.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ράσελ Τζ. Ράιτερ, καθηγητής στο Τμήμα Κυτταρικής και Δομικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τέξας, στο Σαν Αντόνιο, ανέφερε σχετικά: «Κάθε φορά που ανάβει κάποιος το φως το βράδυ, μειώνεται η παραγωγή μελατονίνης από τον οργανισμό του. Εάν, συνεπώς, μία γυναίκα προσπαθεί να μείνει έγκυος, θα πρέπει να μένει το λιγότερο οκτώ ώρες στο σκοτάδι κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο κύκλος φωτός-σκότους θα πρέπει να είναι σταθερός και να γίνεται τις ίδιες ώρες κάθε μέρα, ούτως ώστε να είναι καλά ρυθμισμένο το βιολογικό ρολόι της γυναίκας».

Παράλληλα, στο υπνοδωμάτιο δεν θα πρέπει να υπάρχει φως ούτε από τηλεόραση ή κινητό, ενώ τα φώτα στο σπίτι θα πρέπει να είναι κίτρινα και όχι λευκά ή μπλε, καθώς διαταράσσουν το βιολογικό ρολόι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης