Η δίαιτα και η διατροφή των παιδιών είναι μια δύσκολη περίπτωση, αφού οι περισσότερες από τις παιδικές τροφές και σνακ περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και αλατιού.

Στα παιδιά θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να τρώνε μικρότερες ποσότητες και πιο συχνά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημαντικές ομάδες τροφίμων

Λίπη

Τα παιδιά δε χρειάζεται να καταναλώνουν προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, αφού τα λίπη είναι ένα απαραίτητο συστατικό για τη διατροφή όλων. Ο φόβος προς τα λίπη οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε θερμίδες, όμως μερικά απ’ αυτά (όπως τα ωμέγα-3 και τα ωμέγα-6 λιπαρά) είναι σημαντικά και απαραίτητα για την ανάπτυξη κατά την παιδική ηλικία. Πηγές των ωμέγα-3 είναι ο τόνος, ο σολομός, το σουσάμι, τα καρύδια, οι σαρδέλες. (Σημειώστε ότι οι ξηροί καρποί δεν είναι κατάλληλοι για πολύ μικρά παιδιά λόγω του κινδύνου πνιγμού). Πηγές των ωμέγα-6 είναι το αβοκάντο, οι ηλιόσποροι, το καλαμπόκι, τα αμύγδαλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη αλλά πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Καλές πηγές πρωτεϊνών αποτελούν τα αβγά, το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το μοσχάρι, τα ψάρια και ορισμένοι σπόροι, όπως η βρώμη.

Υδατάνθρακες

Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να μειωθούν οι υδατάνθρακες και θα πρέπει να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής τους. Πολλά παιδιά λαμβάνουν τους υδατάνθρακες από ζαχαρούχους χυμούς, γλυκά, επεξεργασμένα τρόφιμα για πρωινό, και πολλά άλλα σνακ.Καλές πηγές υδατανθράκων αποτελούν τα φρούτα, τα λαχανικά, το ψωμί, τα παξιμάδια, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα μούσλι χωρίς ζάχαρη.

Απώλεια βάρους για τα παιδιά και τους εφήβους

Τα παιδιά που είναι υπέρβαρα δεν πρέπει να ακολουθήσουν περιοριστικές δίαιτες. Κάθε προσέγγιση πρέπει να περιλαμβάνει όλη την οικογένεια και να οδηγήσει σε βελτίωση της διατροφής από τους γονείς προς τα παιδιά.

Προτάσεις για τα παιδικά γεύματα:

Πρωινό

Ένα φλιτζάνι κορν φλέικς με ψιλοκομμένο μήλο και τεμαχισμένα καρύδια
Ομελέτα με ψωμί του τοστ
Ένα απλό γιαούρτι με μούρα
Πλιγούρι βρώμης με σταφίδες
Ένα τοστ και ένα μικρό ποτήρι πλήρους γάλακτος

H συνέχεια στο diaita.org

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης