Αν και νωρίς τα δόντια του παιδιού σας αρχίζουν να εμφανίζονται σταδιακά. Μπορείτε λοιπόν να τα καθαρίσετε με μια υγρή πετσέτα ή ένα κομμάτι γάζας, μέχρι τη στιγμή που θα βγούν οι πίσω γομφίοι, περίπου στους 18 μήνες, όπου καλό θα ήταν να μεταβείτε σε μια μαλακή οδοντόβουρτσα για παιδιά με νάιλον. Σύμφωνα με τους ειδικούς χρησιμοποιείστε απλό νερό, βουρτσίζοντας ελαφρά τα δόντια τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό δύο φορές την ημέρα. Βουρτσίστε επιπλέον τη γλώσσα του, ώστε να απομακρυνθούν τα βακτήρια που προκαλούν κακή οσμή στην αναπνοή. Αντικαταστήστε την οδοντόβουρτσα μόλις οι τρίχες αρχίζουν να φαίνονται φθαρμένες.

Από τη στιγμή που το ίδιο θα θέλει και θα μπορεί, είναι μια καλή ιδέα να το αφήσετε να προσπαθήσει να βουρτσίσει τα δόντια του μόνο του, ακόμα κι αν κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι σε θέση να το κάνει καλά. Καλό θα ήταν να βουρτσίζετε τα δόντια σας, την ώρα που το κάνει και το παιδί και στη συνέχεια να «ελέγξει» τα δόντια ο ένας του άλλου για να δείτε αν είναι καθαρά. Αν τα δόντια του λάμπουν όταν αντανακλούν στο φως, έχει κάνει καλή δουλειά. Αν όχι, πείτε του πως θα πρέπει να συνεχίσει να τα βουρτσίζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν ωστόσο το παιδί σας γκρινιάζει κάθε φορά που πρέπει να βουρτσίσει τα δόντια του, θα μπορούσε να βοηθήσει το να του αγοράσετε μια οδοντόβουρτσα που να έχει πάνω έναν χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων της αρεσκείας του. Μπορείτε επίσης να αφήσετε το παιδί σας να έχει πολλές οδοντόβουρτες με διαφορετικά χρώματα, ώστε να μπορεί να επιλέξει αυτή που θέλει, όταν έρχεται η ώρα να πλύνει τα δόντια του.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης