Η κοινωνία μας έχει αλλάξει. Η ισότητα των φύλων αποτελεί σε μεγάλο βαθμό πραγματικότητα για τις δυτικές κοινωνίες, με τους «παραδοσιακούς» ρόλους να έχουν δώσει πια τη θέση τους στον ισότιμο καταμερισμό των υποχρεώσεων (αλλά και των δικαιωμάτων) μεταξύ του ζευγαριού, δεδομένης της γυναικείας χειραφέτησης και της σημερινής ίσης επαγγελματικής εξέλιξης ανδρών και γυναικών.

Κι όμως, εν έτη 2018, ακόμα υπάρχει ένα «αγκάθι» που υπονομεύει το επίτευγμα της ισότητας: Ο λόγος, για τη μη έμπρακτη αναγνώριση του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει ο πατέρας, όπως και της αξίας του στην ανατροφή των παιδιών, από την πρώτη στιγμή της γέννησής τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν εξηγείται αλλιώς η απουσία πρόβλεψης από τον νομοθέτη μιας άδειας αντίστοιχης, ή έστω συγκρίσιμης, με αυτής που λαμβάνει η νέα μητέρα, προκειμένου και ο άνδρας να αναλάβει τον ρόλο του που επιτάσσει η σύγχρονη εποχή.

​Πολλοί άνδρες σε παγκόσμιο επίπεδο δεν λαμβάνουν την άδεια πατρότητας, ακόμη κι αν προβλέπεται, αφού αρκετοί είναι εκείνοι που φοβούνται ότι θα αμφισβητηθεί η… «αρρενωπότητά» τουςΑλλά και όπου ο νομοθέτης προβλέπει κάποιες παροχές, δεν είναι οι σπάνιες οι περιπτώσεις που οι άνδρες αρνούνται να τις αξιοποιήσουν! Κι αυτό διότι ακόμα επιβιώνουν οι αντιλήψεις ότι η στήριξη του πατέρα στην οικογένεια περιορίζεται μόνο στην οικονομική συνεισφορά.

Αντιλήψεις που καταρρίπτονται από την πραγματικότητα, αλλά και τις σύγχρονες επιστημονικές έρευνες: Υπάρχουν άλλες, σημαντικότερες παράμετροι, για την ανάπτυξη του παιδιού και το δέσιμο με τον πατέρα, που σχετίζονται με τον χρόνο που περνούν μαζί και το αμοιβαίο ενδιαφέρον και συναίσθημα που καλλιεργείται, επωφελές και για τους δύο. Και φυσικά υπάρχουν και οι πρακτικοί λόγοι, αυτοί της στήριξης και βοήθειας στη νέα μητέρα για τον απαιτητικό ρόλο που αναλαμβάνει.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο χρόνος που ένας πατέρας περνά με το παιδί του, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα στάδια, είναι πολύτιμος, αφού αποτελεί την απαρχή της διαμόρφωσης μιας σχέση ζωής. Πρόκειται για μια σχέση αμφίδρομη, καθώς μέσα από το χρόνο που ένας πατέρας περνά με το παιδί του και τη φροντίδα που προσφέρει, νιώθει και ο ίδιος περισσότερη αυτοπεποίθηση και ικανοποίηση. Το παιδί βιώνει άμεσα την επαφή με τον πατέρα, καλλιεργώντας έτσι το δέσιμο μαζί του,  ενώ παράλληλα ενισχύεται συναισθηματικά και η σχέση του άνδρα με τη σύντροφό του, αφού το «τρίτο πρόσωπο» τους φέρνει πιο κοντά.

Επίσης, η ενίσχυση της φροντίδας που προέρχεται από τους άνδρες, συμβάλλει στη δημιουργία μιας κοινωνίας με λιγότερα στερεότυπα γύρω από την αποδεκτή συμπεριφορά των ανδρών.

Η ομαλή καλλιέργεια αυτής της σχέσης και η ανάπτυξη των τρόπων επίτευξής της είναι ο στόχος της νέας καμπάνιας του Dove Men+Care #DearFutureDads, που προσδίδει νέα διάσταση στο τι σημαίνει να είσαι άνδρας, αναδεικνύοντας τη σημασία του «νοιάζομαι».

​Η καμπάνια εστιάζει στη στήριξη της άδειας πατρότητας, με στόχο να ενημερώσει τους μπαμπάδες ανά τον κόσμο και να τους παρακινήσει να τη διεκδικήσουνΗ καμπάνια εστιάζει στη στήριξη της άδειας πατρότητας, με στόχο να ενημερώσει τους μπαμπάδες ανά τον κόσμο και να τους παρακινήσει να τη διεκδικήσουν. 

Με αφορμή λοιπόν τη Γιορτή του Πατέρα, την Κυριακή 17 Ιουνίου, το Dove Men+Care παρουσίασε μια νέα ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Dear Future Dads», η οποία τονίζει την αξία και τη σημασία της φροντίδας από τον μπαμπά και υποστηρίζει το δικαίωμα για άδεια πατρότητας σε όλο τον κόσμο.

Στη νέα αυτή ταινία, αληθινοί μπαμπάδες από όλο τον κόσμο μοιράζονται τις ιστορίες τους και δείχνουν πόσες ανεκτίμητες στιγμές και εμπειρίες τούς έχει χαρίσει αυτός ο χρόνος με τα παιδιά τους.

Δείτε το video της νέας καμπάνιας:

Μοιράσου και εσύ τη δική σου συμβουλή προς τους μελλοντικούς μπαμπάδες με το hashtag #DearFutureDads και γίνε μέρος του παγκόσμιου κινήματος φροντίδας του Dove Men+Care.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης