Στην πλειονότητα τους οι γονείς στην χώρα μας αναγνωρίζουν ότι είναι απαραίτητη η εξοικείωση των παιδιών τους με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το διαδίκτυο τόσο για εκπαιδευτικούς όσο και για κοινωνικούς σκοπούς, ενώ ολοένα και περισσότεροι γονείς επιτρέπουν στα παιδιά τους τη χρήση κινητού τηλεφώνου.

Η ορθή και δημιουργική χρήση του Διαδικτύου είναι ευθύνη όλων μας. Οι γονείς οφείλουμε να ενημερωνόμαστε διαρκώς, όχι μόνο για τους κινδύνους, αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές πλαίσιο επαφής των παιδιών μας με τον κόσμο του διαδικτύου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ας θυμηθούμε λοιπόν, τι πρέπει να έχουμε στο νου μας εμείς οι γονείς, όταν τα παιδία χρησιμοποιούν το διαδίκτυο.

Πρώτα απ’ όλα ενημερωνόμαστε εμείς οι ίδιοι για θέματα ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου. Οφείλουμε να ψάξουμε και να μάθουμε μέσα από φορείς για το ασφαλές διαδίκτυο. Μπορούμε επίσης, να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό προκειμένου να εγκαταστήσει συστήματα γονικού έλεγχου, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Δεν απαγορεύουμε αυθαίρετα στα παιδιά την πρόσβαση στο διαδίκτυο. Εξηγούμε με απλά λόγια στα παιδιά μας τον λόγο που δεν επιτρέπουμε συγκεκριμένες ιστοσελίδες. Είμαστε δίπλα τους στα πρώτα βήματά τους στην πλοήγησή τους σε ιστοσελίδες για να λύσουμε κάθε απορία τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βρίσκουμε ιστοσελίδες κατάλληλες για τα παιδιά μας με μορφωτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο και πλοηγούμαστε σε αυτές μαζί τους. Αναζητούμε δεδομένα προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν σε κάποιες ερευνητικές εργασίες, που έχουν για το σχολείο τους ή λύνουμε καθημερινές απορίες και προβληματισμούς των παιδιών μας χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο μαζί τους.

Μαθαίνουμε στα παιδιά μας να μας εμπιστεύονται και να μας μιλούν για τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες και τους διαδικτυακούς τους φίλους. Εξηγούμε στα παιδιά ότι οι φίλοι που γνωρίζουν online δεν είναι ίδιοι με τους πραγματικούς και δεν πρέπει να τους συναντούν. Παράλληλα με τις διαδικτυακές φιλίες φροντίζουμε να ενισχύουμε και την κοινωνικοποίησή τους στην πραγματική ζωή προσφέροντας τους πολλές ευκαιρίες για δημιουργικές ασχολίες.

Μαθαίνουμε στα παιδιά μας να προστατεύουν την ιδιωτική τους ζωή στο διαδίκτυο. Τα βοηθάμε να καταλάβουν με παραδείγματα από την καθημερινότητά τους τι σημαίνουν προσωπικές πληροφορίες και ότι πρέπει να τις προστατεύουν. Τους εξηγούμε τους λόγους για τους οποίους δεν επιτρέπεται να ανεβάζουν ή να στέλνουν φωτογραφίες δικές τους ή της οικογένειας τους, χωρίς να μας έχουν ενημερώσει ή να έχουν πάρει την έγκρισή μας.

Δεν ξεχνάμε πως το διαδίκτυο προσφέρει άπειρες δυνατότητες πληροφόρησης αλλά και διασκέδασης στα παιδιά μας που τους ενθουσιάζουν ωστόσο απαραίτητη είναι και η επαφή μαζί τους. Ας μιλήσουμε για τα θέματα που απασχολούν τα παιδιά μας περισσότερο και με μεγαλύτερη συχνότητα και ας επιλέξουμε να διασκεδάσουμε μαζί τους προτείνοντάς τους εναλλακτικές δραστηριότητες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης