Οι χειρουργοί στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Βοστόνης πραγματοποίησαν με επιτυχία την αντικατάσταση της πάσχουσας μιτροειδούς βαλβίδας σε πέντε έως τώρα παιδιά με συγγενείς βαλβιδοπάθειες.

Ωστόσο, η καινοτομία της επέμβασης δεν συνίσταται στην επιτυχή αντικατάσταση της μιτροειδούς βαλβίδας, αλλά στην προσθετική βαλβίδα που χρησιμοποιήθηκε. Πρόκειται για ένα νέο είδος βαλβίδας με την ονομασία Melody valve, εγκεκριμένο από τον αμερικανικό ΕΟΦ (FDA). Η εν λόγω βαλβίδα δεν έχει σταθερή διάμετρο, όπως η κλασική. Μπορεί να επεκταθεί και η διάμετρός της να μεγαλώσει (μέσω καθετηριασμού και όχι χειρουργικής επέμβασης), καθώς το παιδί αναπτύσσεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χάρη σ’ αυτήν την ιδιότητά της, είναι δυνατό να αποφευχθεί μια δεύτερη χειρουργική επέμβαση εκ νέου αντικατάστασης της βαλβίδας, που συνήθως γίνεται σε μεγαλύτερη ηλικία. Εκτιμάται ότι η νέα επεκτάσιμη βαλβίδα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην αντιμετώπιση των παιδιών με σοβαρές ανωμαλίες της μιτροειδούς βαλβίδας.

Αρχικά, η χειρουργική ομάδα του Νοσοκομείου της Βοστόνης διεξήγαγε επεμβάσεις με τη νέα βαλβίδα σε δύο ασθενείς και παρουσίασε τα αποτελέσματα της διαδικασίας στο επιστημονικό περιοδικό «Annals of Thoracic Surgery». Μετά τη δημοσίευση της εργασίας τους, η ομάδα των χειρουργών πραγματοποίησε ακόμη τρεις επεμβάσεις με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Πηγή: vita.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης