Πρωτομηνιά και πρώτη μέρα της άνοιξης προχθές και στον Παλαμά Καρδίτσας βγήκαν τα παιδιά να τραγουδήσουν τη Χελιδόνα, όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο. Εδώ το παιδικό δρώμενο, το τραγούδι της χελιδόνας (τα κάλαντα της άνοιξης) δεν σταμάτησε ποτέ. Τα παιδιά κρατούν ξύλινο ομοίωμα της χελιδόνας, το οποίο περιστρέφεται πάνω σε βάση φτιαγμένη με διαφορετικό τρόπο σε κάθε σπίτι. Παλαιότερα, στη βάση (κόθρο), όπως αναφέρει ο Απόστολος Φιρφιρής, σχολικός σύμβουλος Φυσικής Αγωγής, είχαν κρεμασμένες «κοκαλίτσες» (κελύφη από σαλιγκάρια), οι οποίες δημιουργούσαν πραγματική «συναυλία» στην περιστροφή της χελιδόνας. Γύρω από το μικρό ξύλινο ιστό της χελιδόνας μαζεύεται ένα σχοινί, το οποίο τραβούν τα παιδιά, για να γυρίζει η χελιδόνα γρήγορα.

Τα παιδιά γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι, τραγουδώντας το τραγούδι της χελιδόνας παίρνοντας διάφορα φιλοδωρήματα. Και φέτος τα παιδιά βγήκαν παρέες στις γειτονιές και πήγαν να τραγουδήσουν τον Μάρτη και να εισπράξουν το φιλοδώρημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά το γεγονός ότι ψιλόβρεχε, ο Παλαμάς «γέμισε» κυριολεκτικά από παιδιά που βγήκαν για να αναγγείλουν τον ερχομό της άνοιξης, όπως στα αρχαία χρόνια. Πολλές οικογένειες φτιάχνουν μόνες τους το ομοίωμα της χελιδόνας, τη «χελιδόνα» όπως τη λένε, βάζοντας η καθεμία το μεράκι της. Άλλα παιδιά, μάλιστα, χρησιμοποιούν τη «χελιδόνα» του πατέρα ή και του παππού, που την έχουν φυλαγμένη καλά στο σπίτι τους. Οι μεγάλοι ξέρουν καλά την τέχνη της κατασκευής της «χελιδόνας». Υπολογίζουν το μέγεθος και το βάρος της, ώστε να είναι «ζυγιασμένη», να μαζεύει καλά το σχοινί και να γυρίζει γρήγορα και με άνεση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης