Στον αυτισμό η έγκαιρη διάγνωση και η πρώιμη παρέμβαση παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για την εξέλιξη του παιδιού. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα περισσότερα παιδιά εμφανίζουν τη διαταραχή μεταξύ 12 και 18 μηνών, ωστόσο ακόμα και από την ηλικία των 6 μηνών υπάρχουν κάποια πρώρα σημάδια, τα οποία όμως οι γονείς συνηθίζουν να αγνοούν.

Ας δούμε ποια είναι αυτά:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το παιδί δεν ανταποκρίνεται, όταν το φωνάζετε με το όνομά του: Τα περισσότερα παιδιά βαφτίζονται πριν κλείσουν χρόνο και κανονικά θα πρέπει να γυρίζουν το κεφάλι τους προς το μέρος σας, όταν τα φωνάζετε με το όνομά τους.

Το παιδί δεν μιμείται συμπεριφορές: Η απουσία μίμησης είναι χαρακτηριστικό του αυτισμού. Τα παιδιά με αυτισμό δεν χαιρετούν όταν τα χαιρετάτε, δεν κάνουν παλαμάκια, δεν δείχνουν σημεία του σώματός τους (π.χ. τη μύτη τους), όταν τους δείχνετε κ.λπ.

Το παιδί δεν παίζει συμβολικά-φανταστικά παιχνίδια: Για παράδειγμα, ένα παιδί με αυτισμό δεν πρόκειται να πάρει μια μπανάνα και να τη βάλει στο αφτί του δήθεν ότι είναι τηλέφωνο. Αυτά τα παιδιά αντιλαμβάνονται τον κόσμο με έναν δικό τους, πιο κυριολεκτικό, τρόπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε τη συνέχεια στο govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης